"RUSIJA I AZERBEJDŽAN IMAJU SLIČNE INTERESE" Samardžija pretpostavlja: Ovo što se dešava na Kavkazu može se PRELITI I NA EVROPU!
Nagorno Karabah, Foto: Printscreen/Youtube/RT

nagorno karabah:

"RUSIJA I AZERBEJDŽAN IMAJU SLIČNE INTERESE" Samardžija pretpostavlja: Ovo što se dešava na Kavkazu može se PRELITI I NA EVROPU!

Planeta -

Više od 65.000 ljudi pobeglo je do sada iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju, što je četvrtina stanovništva enklave koju je Azerbejdžan zauzeo protekle nedelje.

Nekadašnji dopisnik Politike iz Moskve Slobodan Samardžija gostovao je u emisiji "Puls Srbije" i u razgovoru sa voditeljima Kurir televizije predočio dešavanja u Africi, nakon predaje Nagorno Karabaha od strane jermenskog političara Nikola Pašinjana.

06:41

RUSIJA I AZERBEJDŽAN IMAJU SLIČNE INTERESE NA KAVKAZU

Ovo područje, bogato dragocenim metalima i mnogim drugim resursima, do sada je bilo zapostavljeno. Međutim, u posleratnom periodu, dolazi do značajnih promena koje bi mogle da oblikuju budućnost ovog regiona.

Jedan od ključnih faktora koji utiče na promene u Nagorno-Karabahu je tehnološki napredak. Kako Slobodan Samardžija ističe:

- Rusija i Azerbejdžan imaju slične interese na Balkanu. Crtali su teritorije u Rusiji i Ukrajini, tako što su gledali kako je funkcionalno. E, takve stvari su se dešavale u Sovjetskom Savezu, i to su bila trenutna rešenja. EU je zasnovana na istim principima - rekao je Samardžija i dodao:

- Ovo što sada vidimo na Kavkazu može se preiliti na isti način u EU.

Naglašavajući globalnu dimenziju ovog trenda, on je primetio:

- Tehnologija za eksploataciju prirodnih resursa proširila se širom sveta. Sada svaka zemlja, uključujući i Nagorno-Karabah, shvata vrednost svojih resursa i teži samostalnoj eksploataciji umesto oslanjanju na strane kompanije - istkao je.

Pored ekonomske strane, aktuelna situacija na Nagorno-Karabahu donosi i političke promene. Premijer Jermenije, Nikol Pašinjan, najavio je da u narednim danima na tom području neće biti jermenskih stanovnika. Osim toga, predsednik samoproglašene republike Nagorno-Karabah je potpisao dekret kojim će se, počevši od 1. januara naredne godine, raspustiti sve institucije te samoproglašene republike, označavajući kraj njenog postojanja.

S obzirom na to da su obe zemlje priznate članice međunarodnih institucija, kao što je UN, ove promene su neizbežne i imaće šire posledice na političku mapu Kavkaza.

Iako je sukob na Nagorno-Karabahu specifičan za ovu regiju, on podseća na istorijske sporove i teritorijalne promene koje su se događale širom sveta.

Kroz ovaj kontekst, možemo uočiti i sličnosti između Balkana i Kavkaza. Iako su narodi na ovim regionima različiti, postoji zajednička tačka u smislu da su oboje istorijski gledano bili naseljeni narodi, bez tradicije osvajanja drugih teritorija.

Samardžija dodaje: Na Balkanu niste imali narode koji su išli da pokoravaju druge narode, živelo se zajedničko. Promene koje je donela EU i nadmoć Zapada posle Drugog Svetskog rata, shvatili su kao pobedu i počeli su da se ponašaju kao pobednici. Evropa kakvu smo znali više ne postoji! Jermeni su shvatili da teritorija Nagorno Karabah ne pripada više njima - rekao je Samardžija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

06:41

RUSIJA I AZERBEJDŽAN IMAJU SLIČNE INTERESE NA KAVKAZU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track