MAĐARSKA PORUČILA KIJEVU: Ukrajina neće dobiti ni centa iz budžeta EU
Foto: Shutterstock

MAĐARSKA PORUČILA KIJEVU: Ukrajina neće dobiti ni centa iz budžeta EU

Planeta -

Ukrajina neće dobiti ni centa iz budžeta Evropske unije dok Mađarskoj ne budu isplaćena sredstva iz evropskih fondova koja joj zakonski pripadaju, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Gergej Gujaš.

- Jedno mogu da kažem sigurno – pošto je za izmenu budžeta EU potrebna jednoglasna podrška, zemlja koja nije članica EU neće dobiti ni centa iz budžeta EU dok zemlja-članica ne dobije ono na šta ima zakonsko pravo - rekao je Gujaš.

Kako je istakao, Evropska komisija zloupotrebljava svoja ovlašćenja i odlaže isplatu novca Mađarskoj iz fondova EU pod izmišljenim izgovorima.

- Nadamo se da oni postavljaju nova pitanja, ne zato što su potrošili novac na nešto drugo ili, ne daj Bože, dali zemlji koja nije članica EU – Mađarska će odgovoriti na pitanja i nada se da Evropska komisija neće više odugovlačiti, kršiti pravila i da će isplatiti novac koji sleduje Mađarskoj. Nema nikakvog razloga da EK nastavi tako da se ponaša - poručio je mađarski zvaničnik.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila da je EK revidirala višegodišnji budžet EU za period od 2024. do 2027. godine i predložila je zemljama da se poveća za 66 milijardi evra – za pomoć Ukrajini, realizaciju programa za migracije i izbeglice i jačanje konkurentnosti unije. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je taj predlog neozbiljan, pošto se ne zna gde je otišao novac koji je ranije dat Kijevu.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja