UKRAJINA DOKAZALA DA JE ZAPAD POGREŠIO: Ne možemo protiv Rusa da se borimo kao Amerikanci!
Foto: AP/Efrem Lukatsky

UKRAJINA DOKAZALA DA JE ZAPAD POGREŠIO: Ne možemo protiv Rusa da se borimo kao Amerikanci!

Planeta -

Ukrajina je bila u pravu što je odustala od planova koje podržava Zapad da napadne rusku odbranu u velikim grupama, smatra vodeći američki istraživački centar.

Umesto toga, Ukrajina je postigla uspeh koristeći manje jedinice da se suoče sa snažno utvrđenom odbranom neprijateljskih snaga, kažu stručnjaci. Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je u ponedeljak procenu ukrajinskih taktika koju je iznela analitičarka Natalija Bugajova. Ona je rekla da Zapad treba da pokaže više vere u Ukrajinu.

- Ukrajinske snage su uradile ono što rade uspešne vojske – prilagodile su se i sada napreduju. Ukrajina je mnogo brže prepoznala realnost ruske odbrane od zapadnih kreatora politike, koji su očekivali brz ukrajinski proboj – rekla je Bugajova.

Njeni argumenti, kako je preneo “Insajder”, podsećaju na one američkog veterana na terenu, koji obučava ukrajinske snage.

- Ako ovde upotrebimo američku doktrinu, definitivno ćemo se loše provesti – rekao je trener kodnog imena Džeki.

Mesecima učili NATO taktike, pa nakon gubitaka napustili taj pristup

Ukrajina je početkom leta pokrenula kontraofanzivu da probije moćnu odbranu Rusije – poznatu kao Surovikonova linija – na istoku i jugu zemlje. Njene snage su koristile taktike naučene tokom meseci obuke u kampovima vojski alijanse NATO.

“Njujork tajms” je tada izvestio da je to uključivalo napade na ruske položaje u velikim grupama, uz korišćenje komplikovanih manevara. Ali, nakon što su pretrpeli velike gubitke Ukrajinci su napustili taj pristup i umesto toga se vratili na poznatije taktike sa manjim grupama podržanim preciznim artiljerijskim udarima.

Bugajova je u odvojenoj proceni u julu napisala da je pristup NATO bio manjkav.

- Mehanizovani proboji za koje je NATO obučavao brigade ukrajinske kontraofanzive su neverovatno teški i nisu jedina opcija dostupna ukrajinskim snagama – rekla je ona, dodajući da Ukrajinci “nisu propali samo zato što koriste drugačije pristupe”.

Ukrajina, rat u Ukrajini, ukrajinski vojnici, ukrajinska vojska
foto: Shutterstock

Povratak na stare taktike daje rezultate

Tada su neki zapadni vojni analitičari rekli da je Ukrajina pogrešila što se vratila svom starom stilu i da rizikuje da se sukob razvuče. Ali, Ukrajina je nedavno počela da ostvaruje male ali važne dobitke u svojoj kontraofanzivi, koje je Bugajova pripisala njenom povratku na svoje isprobane taktike.

- Ukrajinska domišljatost daje rezultate. Ukrajina nastavlja da oslobađa svoju teritoriju i narod i polako, ali postojano probija neverovatno tešku rusku odbranu, a ruske snage nisu u stanju da zaustave napredovanje koje se sada kreće u dva pravca – rekla je ona u analizi u ponedeljak.

Ali, drugi analitičari gaje više skepse po pitanju toga da li bi kontraofanziva Kijeva mogla da donese odlučujući rezultat ove godine. Emil Kastehelmi, finski vojni analitičar, rekao je u nedelju da deluje da se ruske odbrambene linije “savijaju ali ne lome” u oblasti u kojoj su probijene.

Studija Instituta RUSI otkrila je da ukrajinske snage u proseku napreduju 700-1.200 metara svakih pet dana. To ruskim snagama daje vremena da se ukopaju i miniraju teritoriju kako se povlače.

Ruska vojska
foto: Shutterstock

Skromni ali važni teritorijalni dobici Ukrajine

Letnja kontraofanziva Kijeva zabeležila je neke skromne ali važne teritorijalne dobitke ovog meseca. Ukrajina je rekla da se probila u selu Verbove u južnoj Zaporoškoj oblasti, zaokružujući time period dobitaka za Kijev u četvrtom mesecu kontraofanzive na bojnom polju i na moru.

General Oleksandar Tarnavski, komandant ukrajinskih borbi u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, rekao je da su ukrajinske snage sredinom septembra probile rusku glavnu liniju odbrane na južnom frontu blizu Verbova i da operišu na drugoj strani. Ovo je skroman, ali ključan dobitak za Kijev koji traži veliki proboj u svojoj sporoj kontraofanzivi, piše "Vašington post".

Tarnavski je u petak rekao da ukrajinske trupe nastavljaju da napreduju na južnom frontu.

Uprkos proboju, Ukrajina je oslobodila manje od 0,25 odsto teritorije koju je Rusija okupirala, a linija fronta duga 1.000 kilometara se jedva pomerila, dok Kijev i zapadne pristalice počinju da shvataju da će ovo biti težak rat na iznurivanje.

- Moram da budem spreman za dugi rat – rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski “Ekonomistu”.

On je priznao da je kontraofanziva spora, ali je dodao da je važno da se ukrajinske snage “kreću napred svakog dana i oslobađaju teritoriju”.

Rusi potučeni kod Bahmuta, Crnomorska flota pretrpela težak udarac

U međuvremenu je britansko Ministarstvo odbrane objavilo da su Rusi potučeni kod Bahmuta (Artjomovsk po ruskom).

Sevastopolj, udar drona, dim, ekslpozija
foto: Twitter/sentdefender

U izveštaju se navodi da su Ukrajinci odbili sve ruske protivnapade kod istočnog grada i da su zadržali kontrolu nad oslobođenom teritorijom.

Britansko Ministarstvo je takođe ocenilo da su nedavni ukrajinski napadi na rusku Crnomorsku flotu, uključujući veliki raketni udar na štab u Sevastopolju, oslabili flotu, ali da je ona i dalje sposobna za obavljanje svojih osnovnih ratnih funkcija.

"Fizička šteta Crnomorske flote je gotovo sigurno teška, ali lokalizovana", navodi se u izveštaju.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track