Hitlerova rodna kuća muzej ili stambeni prostor?

Diskusija

Hitlerova rodna kuća muzej ili stambeni prostor?

Planeta -
Gradonačelnik Braunaua ističe da je ova opština savladala prošlost i da zbog toga može "nevoljenu" zgradu koristiti u bilo koje svrhe

BEČ - U austrijskom gradiću Braunau, na granici sa Nemačkom, pokrenuta je nova diskusija o sudbini kuće u kojoj se rodio Adolf Hitler.

Gradonačelnik Hanes Vaidbaher se zalaže da ova zgrada bude pretvorena u stambeni prostor, dok stranka Zelenih predlaže da se uspostavi spomen obeležje za žrtve Trećeg rajha.

Vaidbaher ističe da je ova opština savladala prošlost i da zbog toga može "nevoljenu" zgradu koristiti u bilo koje svrhe."Spomen obeležja ima već previše u okolini", rekao je on.

Poslanik Zelenih Marija Buhmaer rekla je da bi ovo zdanje trebalo da bude pretvoreno u "kuću odgovornosti", te ocenila da bi država trebalo da otkupi ovu nekretninu.

Diskusija o korišćenju zgrade u kojoj je Hitler proveo prve godine života već godinama je jedna od tema u Braunauu.Ova zgrada je, inače, u privatnom vlasništvu jedne penzionerke, koja ne želi da se izjasni na ovu temu.

Glavni zakupac zgrade je od 1972. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije koje plaća mesečnu kiriju u visini od više od 4.700 evra, a zdanje je od pre godinu dana potpuno prazno.

Prethodno je u zgradi bila smeštena radionica za hendikepirane.

Prethodni gradonačelnik Gerhard Skiba planirao je da napravi "zgradu mira", koja bi bila na raspolaganju za socijalne projekte i izložbe.

U jednome su svi složni, a to je da zgrada ne sme postati mesto za "hodočašće desničara".Gradonačelnik Vaidbaher je konstatovao da je Braunau ionako već stigmatizovan.

"Hitler je u ovom gradu proveo prve tri godine života, i to zasigurno nije bila najupečatljivija faza njegovog života. Grad Braunau zbog toga nije spreman da preuzme odgovornost za izbijanje Drugog svetskog rata", poručio je on u izjavi bečkom dnevniku "Standard".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track