OVO JE RAZLOG ZAŠTO JE NJUJORK POTOPLJEN: Otpadne vode završile u podrumima kuća i marketima širom grada! (VIDEO)
Foto: screenshot Twitter

OVO JE RAZLOG ZAŠTO JE NJUJORK POTOPLJEN: Otpadne vode završile u podrumima kuća i marketima širom grada! (VIDEO)

Planeta -

Dramatični snimci poplavljenih ulica Njujorka su obišli svet, situacija je jako teška, a svi se pitaju kako su ulice pod vodom i zašto je proglašeno vanredno stanje. Oluja je počela u petak, palo je čak i 20 cm kiše u nekim delovima grada, dok kanalizacija može da primi 1.75 inča vode (190cm) na sat vremena, piše "New York Times".

Glavni razlog poplavljenih ulica leži u sistemu kanalizacije u pet gradskih opština. Javnost sumnja da će problem biti rešen pole katastrofe koja je zadesila "Veliku jabuku".

"Ova promena vremena je posledica klimatskih promena, tužna realnost je da se vreme brzo menja nego što naša infrastruktura to može da podnese", rekao je Rohit Agarvala, komesar odeljenja za zaštitu životne sredine grada Njujorka.

Jak pljusak u petak je uspeo da preplavi 7.400 milja (11.909 kilometara) cevi koje sprovode vodu do postrojenja za prečišćavanje i do najbližih reka.

Voda se vratila na ulicu zbog preopterećenja sistema i krenula je u automobile i podrume, a poplavljene su i metro stanice u Bruklinu i Kvinsu.

Scene poplave jako podsećaju na posledice oluje "Ida" iz 2021. godine kada je stradalo čak 11 osoba u Kvinsu. Danijel Zarili, profesor sa Univerziteta Kolumbija smatra da je ovo nevreme "signal za uzbunu".

"Mi smo na ovoj teritoriji gde je primećen poveći intenzitet padavina. Jednom kada nadmašite kapacitet kanalizacije, voda se vraća jer nema gde da ode", naveo je on.

Oko 60 odsto Njujorka ima sistem za odvodnjavanje koji kombinuje vodu koja otiče sa kanalizacijom u istim cevima. Kada je protok vode kroz te cevi veći nego što postrojenje može da podnese, višak kišnice i kanalizacije ide u lokalne vode kao što su kanal Govanus u Bruklinu, Ist River ili zaliv Jamajka. Usled popravljanja sistema kanalizacije, otpadne vode su završle u podrumima kuća i marketima širom grada.

“Ova oluja je opasna po život. Proglašavam vanredno stanje u Njujorku, Long Ajlandu i u dolini Hadson zbog ekstremnih padavina”, rekla je ona i dodala da ljudi ostanu kod kuće i da ne idu nigde po poplavljenim putevima.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja