ŠOK! BRITANSKI VOJNICI STIŽU U UKRAJINU? Novi ministar odbrane razgovarao sa Zelenskim, Medvedev preti uništenjem NATO instruktora
Foto: EPA/Ukrainian Presidential Press, AP/Ekaterina Shtukina, EPA/Wael Hamzeh

BIVŠI RUSKI PREDSEDNIK KAŽE DA JE TO KORAK BLIŽE TREĆEM SVETSKOM RATU

ŠOK! BRITANSKI VOJNICI STIŽU U UKRAJINU? Novi ministar odbrane razgovarao sa Zelenskim, Medvedev preti uništenjem NATO instruktora

Planeta -

Britanske trupe mogle bi da budu upućene u Ukrajinu kako bi pomogle u obuci tamošnih vojnika, objavio je Grant Šaps, novi ministar odbrane u vladi u Londonu.

Skaj njuz prenosi da je Šaps pričao sa sa čalnim ljudima britanske vojske o pomeranju "veće obuke" u ratom zahvaćenu zemlju i pozvao britanske kompanije iz oblasti odbrambene industrije da otvore proizvodna postrojenja u Ukrajini.

Navodi se da je Šaps za Dejli telegraf kazao da je s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim već razgovarao o pomoći koju bi Kraljevska mornarica pružila u odbrani komercijalnih brodova u Crnom moru.

- Britanija traži načine da pomogne Ukrajini da se pripremi za članstvo u NATO. Pričao sam o tome da se obuka približi i zapravo obavlja i u samoj Ukrajini - kazao je Šaps.

Volodimir Zelenski i Grant Šaps
Volodimir Zelenski i Grant Šapsfoto: EPA/Ukrainian Presidential Press

Po njegovom mišljenju "posebno na zapadu zemlje (Ukrajine) sada postoji mogućnost da se još stvari dovede u zemlju i to ne samo obuka".

- Vidimo da (najveći britanski i evropski proizvođač oružja) BAE, na primer, pomera proizvodnju u zemlju (Ukrajinu). Voleo bih da se i druge britanske kompanije potrude i urade isto - poručio je Šaps.

Skaj njuz navodi da je od početka 2022. više od 20.000 regruta iz Ukrajine prošlo obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Britanski Vojnik, vojnik, Britanski Vojnici
foto: EPA/Wael Hamzeh

Navodi se da su zemlje članice NATO izbegavale da sprovode programe obuke u samoj Ukrajini kako bi izbegle da njihovo vojno osoblje bude uvučeno u rat sa Rusijom.

Skaj njuz prenosi objavu na Telegramu Dmitrija Medvedeva, bivšeg ruskog predsednika koji je sada jedan od najvećih "jastrebova" Kremlja, u kojoj je ovaj zapretio da će britanski vojnici koji budu obučavali ukrajinske trupe na tlu Ukrajine biti legitimne mete ruskih snaga.

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedevfoto: AP/Ekaterina Shtukina

Aktuelni zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, kazao je da bi takvi potezi Zapada vodili korak bliže Trećem svetskom ratu.

- To će njihove (britanske) Instruktore pretvoriti u legitimne mete naših oružanih snaga. Savršeno je jasno da će oni biti nemilosrdno uništeni. I to ne kao plaćenici, već baš kao britanski NATO specijalisti - naveo je Medvedev.

(Kurir.rs/Sky News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track