MARŠ MILIONA SRCA: Antivladin protest u Varšavi i drugim gradovima Poljske, opozicija mobiliše glasače pred izbore (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/Marcin Obara, AP/Rafal Oleksiewicz, EPA/Pawel Supernak

OBRATIO SE BIVŠI PREMIJER DONALD TUSK

MARŠ MILIONA SRCA: Antivladin protest u Varšavi i drugim gradovima Poljske, opozicija mobiliše glasače pred izbore (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Poljska opozicija izvela je danas ponovo, kao u junu, na ulice Varšave ali i drugih gradova mase Poljaka u Marš miliona srca protiv vlade populističke stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.

Plan opozicije u nastojanju da mobiliše birače da na redovnim parlamentarnim izborima 15. oktobra smene posle osam godina vlast.

- Ima nas skoro milion, a marš još nije počeo. Nemoguće je postalo moguće. Kada vidim to more srca osećam da dolazi trenutak prekretnice u našoj domovini - kazao je na početku marša koji prolazi centrom Varšave Donald Tusk, bivši poljski premijer i Lider opozicione Građanske platforme.

Varšava, protest
foto: EPA/Marcin Obara

Tusk se danas posebno obratio mladim biračima koji prvi put izlaze na glasanje sa porukom da upravo njihov glas može za dve nedelje da presudi da li će ikada više moći da daju na nekim izborima svoj glas.

- Kada sam pozivao celu Poljsku da dodje na Marš miliona srca imali smo u srcu jednu poštenu nameru, ovo je trenutak kada možemo da razmišljamo ozbiljno o pomirenju. Vidim more crveno belih poljskih zastava i zastava Evropske unije - kazao je Tusk i pozvao na binu lidere opozicione Levice i Agrounije koja zastupa nezadovoljne poljoprivrednike.

Donald Tusk
Donald Tuskfoto: AP/Rafal Oleksiewicz

Poljski voćari doneli su na poklon Varšavljanima jabuke i dele ih učesnicima marša.

Lider opozicione Levice Vlođimjež Čažasti poručio je masi da sanja Poljsku koja nije verska država, u kojoj sveštenici nemaju šta da pričaju ljudima šta da rade i koga da vole.

Varšava, protest
foto: AP/Rafal Oleksiewicz

Episkopat Poljske katoličke crkve pred izbore objavio je uputstvo prema kome katolik ne sme da glasa za stranku koja odobrava pod bilo kojim uslovima abortuse, što bi tehnički značilo da ne mogu da glasaju ni za vladajuću stranku pošto Pravo i Pravda odobrava, kao i Poljski restriktivni zakon, abortus kada je u pitanju život ili zdravlje majke ili je trudnoća posledica silovanja ili incesta.

Varšava, protest
foto: AP/Rafal Oleksiewicz

Zvaničnih procena koliko Poljaka je izašlo da protestuje protiv vlasti na ulice Varšave još nema.

Varšava, protest
foto: EPA/Pawel Supernak

Organizatori a ni gradske vlasti Varšave nisu još objavile koliko ljudi se odazvalo pozivu opozicije da protestuje na ulicama Varšave, dok vlasti i državni i vlastima bliski mediji prenose samo nezvanične procene policije o oko 100.000 demonstranata.

Varšava, protest
foto: EPA/Pawel Supernak

Početkom juna Donald Tusk uspeo je da organizuje najveće proteste u Poljskoj od pada komunista 1989. godine kada je odlazak Prava i Pravde sa vlasti i povratak pravne države, smirivanje sukoba i sporova sa Evropskom unijom u Poljskoj zahtevalo preko pola miliona ljudi.

Varšava, protest
foto: EPA/Pawel Supernak, AP/Rafal Oleksiewicz

Poljske vlasti i opozicija brutalnom kampanjom sada u završnici nastoje da mobilišu neodlučne birače, vladajuća stranka pre svega raspirivanjem antiukrajinskih raspoloženja, pošto joj to i prema internim anketama donosi glasove simpatizera radikalnih nacionalista iz stranke Konfederacija.

Prema poslednjim anketama, Pravo i Pravda može da računa na 35 odsto glasova, Gradjanska koalicija na čelu sa Gradjanskom platformom na 27 odsto glasova, opozicioni Treći put na 10 odsto glasova, Levica na isto toliko, dok jedini mogući koalicioni partner Kačinjskog, Konfederacija kako je počela kampanja vlasti protiv Ukrajinaca gubi glasove i ima sada podršku 9,4 odsto birača.

Podela glasova na poslaničke mandate nagoveštava nerešivi pat kada Pravo i Pravda ne bi mogla samostalno da sastavi vladu ni sa Konfederacijom, pošto bi oba bloka imala po 230 poslanika u Sejmu parlamenta od 460 članova.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track