UKRAJINA NAPALA FABRIKU MOĆNIH RAKETA NA RUSKOM TLU: Dronovi preleteli 300 km, oglasio se GUR, tvrdi da je pogon oštećen (VIDEO)
Foto: Printscreen

novi detalji

UKRAJINA NAPALA FABRIKU MOĆNIH RAKETA NA RUSKOM TLU: Dronovi preleteli 300 km, oglasio se GUR, tvrdi da je pogon oštećen (VIDEO)

Planeta -

Meta ukrajinskih bespilotnih letelica koje su u nedelju napale Smolensk navodno je bila fabrika koja proizvodi rakete X-59.

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine navodi da su tri od četiri drona pogodila fabriku u Smolensku i nanela "značajnu štetu" proizvodnim pogonima.

- Proces proizvodnje raketa je poremećen - navodi GUR.

Rusija prilikom napada na ciljeve u Ukrajini prema navodima ukrajinske službe najčešće koristi modifikovani projektil Х-59МК2 koji ima domet do 280 km, a od upotrebe takvog naoružanja najviše stradaju Černigovska, Sumska, Harkovska, Dnjepropetrovska, Zaporoška i Hersonska oblast.

Navođena raketa vazduh-zemlja Х-59МК2 je dizajnirana da uništi kopnene i površinske ciljeve pokrivene sistemima PVO. Može biti opremljena i kasetnom municijom i visokoeksplozivnom bojevom glavom. Lansira se iz Su-30, Su-34, Su-35, Su-57, MiG-29 i MiG-35.

Cena jedne rakete je nešto manja od 300.000 evra.

Bespilotne letelice tipa aviona UJ-22, podsetimo, napale su u nedelju oko 10 sati fabriku aviona koja je deo državne korporacije koja proizvodi taktičke rakete. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je pet dronova uništeno sistemima PVO, međutim, nije preciziralo šta je bila meta napada.

Gradonačelnik Smolenska Aleksandar Novikov izjavio je da su sve bespilotne letelice oborene i samo kratko konstatovao da nema žrtava. Novikov je takođe pozvao stanovnike da ne napuštaju svoje domove.

Telegram kanala Astra nezvanično navodi da je jedan dron eksplodirao na krovu radionice kombinata i napravio rupu veličine dva sa dva metra. Drugi dron je pao ispred radionice, a treći se zabio u zid i eksplodirao. Fragmenti letelice udarili su u pistu aerodroma Severni, a oštetili su i prozore stanova u stambenoj zgradi i tržnom centru Кutuzov.

Od ukrajinske granice do Smolenska ima 288 kilometara.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Moscow Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track