PRELEPA VERA (23) IZBODENA NOŽEM 111 PUTA: Vladislav bivšu devojku prvo silovao i zadavio, pa regrutovan za rat u Ukrajini (FOTO)
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

ruska policija ignorisala sedam poziva komšija

PRELEPA VERA (23) IZBODENA NOŽEM 111 PUTA: Vladislav bivšu devojku prvo silovao i zadavio, pa regrutovan za rat u Ukrajini (FOTO)

Planeta -

U ranim jutarnjim satima 14. januara 2020. jezivi vrisci dolazili su iz stana u zgradi u južnom ruskom regionu Kemerovo, a šokirani komšija pozvao je policiju da prijavi ono što je zvučalo kao napad na ženu.

Ali, niko nije došao. Vrištanje se nastavilo, zajedno sa bukom i pozivima u pomoć. Policiju su zvali još šest puta, ali i dalje niko nije dolazio. Plašeći se najgoreg, komšije su odlučile da preuzmu stvari u svoje ruke. Provalili su u stan ali bilo je prekasno. Vrištanje je stalo, žena je bila mrtva.

Veru Pehtelevu (23) je bivši dečko izbo više od stotinu puta, pretukao i zadavio gvozdenom žicom u napadu koji je trajao tri i po sata. Ruska policija je tada rekla da nije bilo službenika ili patrolnih kola u području koja bi došla.

Ali, kasnije su petorica policajaca proglašena krivim za uzrokovanje smrti zanemarivanjem i osuđeni su na 18 meseci zatvora a uslovno na dve godine, piše BBC.

Sud je rekao da su kazne, koje su mnogi smatrali blagima, bile prikladne jer je nedostatak službenika “problem čitave policije”.

Vera Pehteleva
Vera Pehtelevafoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Rusija ima jednu od najvećih policijskih snaga u svetu sa preko 900.000 službenika na populaciju od 146 miliona, prema tamošnjem Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ima skoro 630 službenika na 100.000 ljudi, što je više nego dvostruko u odnosu na američku ili britansku policiju.

Ali, u avgustu je ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev rekao da zemlja ima “kritičan” nedostatak policajaca, što bi moglo da utiče na stopu kriminala.

Vladislav Kanjus
Vladislav Kanjusfoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Deo problema su geografija Rusije i nedostatak pomoćnog osoblja. Ali, nedavni problem potiču iz ogromnog pada u broju policajaca, a mnogi od onih koji odlaze su iskusni službenici. Mnogi bivši ruski policajci rekli su BBC-u da odlaze na manje stresne i bolje plaćene poslove.

- Nisu prilagodili plate. Nakon inflacije i rasta cena to nije dovoljno – rekao je bivši policajac iz Rostova koji sada radi kao taksista.

Njegov kolega se zaposlio kao kurir, a obojica zarađuju dvostruko više nego kao kad su bili policajci.

- Došao sam do čina majora, ali je i dalje radnik u supermarket zarađivao više od mene a ovo je veoma opasan posao. Samo bi idiot sada išao u policiju – rekao je novopečeni taksista.

Rusija, Kemerovo, Vera Pehteleva, Vladislav Kanjus
foto: Twitter / WillWest News / Profimedia

BBC je otkrio da preopterećene policijske snage sada odbijaju da otvore slučajeve, čak i ako postoji izjava svedoka.

- Svako ima 10 dana da ispita izjava, bilo da ih ima pet ili 50 pa se kvalitet rada očigledno pogoršava. Ako postoji niz od desetak stvari koje moraju da obave – pozivi komšijama, unakrsno ispitivanje svedoka, odlazak na mesto zločina – uradiće samo jednu ili dve i zapisati da nije bilo moguće završiti ostalo – rekao je jedan detektiv iz Sibira, dodajući da potom odbiju da podignu optužnice pa onda nema ni istrage.

Kako broj službenika pada, pritisak na one koji ostaju raste. A to, kako su rekli bivši policajci, vodi do korupcije.

- Policajci batinama izvlače priznanja od ljudi, naduvavaju kvote hapšenja, to stalno gledamo. A samo će se pogoršati. Biće falsifikovanja dokaza, targetiranih premlaćivanja, a neće biti vremena da se bilo šta pravilno istraži. Imate trag koji treba da gonite? Jednostavnije je dovući prvog osumnjičenog nazad u stanicu i pretući ga kako bi preuzeo krivicu – rekao je jedan bivši policijac iz Tomska.

Rusija, Kemerovo, Vera Pehteleva, Vladislav Kanjus
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

U međuvremenu je beloruski opozicioni medij "Neksta" objavio da je Vladislav Kanjus, koji je bio osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva devojke Vere regrutovan za rat u Ukrajini.

- Nije proveo čak ni šest meseci u zatvoru kad je regrutovan za rat. Kanjus je ubio Veru Pehtelevu u januaru 2020, izbo ju je 111 puta, silovao i zadavio. Policija je ignorisala sedam poziva komšija o vrištanju žrtve. Suđenje u vezi slučaja još nije gotovo, sada bi trebalo da je prošlo fazu kasacije. Međutim, ovo je nemoguće, sud nije u stanju da mu prosledi kasacionu žalbu jer ne mogu da ga nađu. Sudeći po činjenici da se njegove fotografije redovno pojavljuju na društvenim mrežama, on se ne krije mnogo - navodi se u postu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track