TRAMPU SUDNICA SLUŽI KAO BINA NA MITINGU: Proces za finansijsku prevaru iskoristio da privuče veću pažnju javnosti (FOTO, VIDEO)
Foto: AP Craig Ruttle

BIVŠI PREDSEDNIK amerike uvek u kampanji

TRAMPU SUDNICA SLUŽI KAO BINA NA MITINGU: Proces za finansijsku prevaru iskoristio da privuče veću pažnju javnosti (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U sudnici broj 300 u Okružnog suda na Menhetnu u ponedeljak je počelo suđenje Donaldu Trampu, bivšem predsedniku SAD, za finansijsku prevaru, koje je on iskoristio za još jedan obračun s neistomišljenicima.

Tužilaštvo tvrdi da je Tramp, vodeći kandidat za republikansku nominaciju za predsedničke izbore 2024, stekao više od milijardu dolara tako što je investitore i bankare lagao o vrednosti svoje imovine.

Parnica bi mogla da nanese veliku štetu carstvu nekretnina bivšeg predsednika.

Letiša Džejms, državna tužiteljka Njujorka, tvrdi da je Tramp pogrešno prikazivao vrednost svoje imovine u periodu od 2011. do 2021. da bi dobio povoljnije kredite i uslove osiguranja.

Ona traži da Tramp plati kaznu od najmanje 250 miliona dolara, kao i da se njemu i njegovim sinovima Donaldu Mlađem i Eriku trajno zabrani vođenje poslova u toj državi i uvede petogodišnja zabrana trgovine nekretninama.

Donald Tramp
foto: AP Craig Ruttle

Tramp je, kako prenosi Glas Amerike, dobrovoljno došao u sudnicu, a cilj mu je bio da privuče još veću pažnju javnosti.

- Borim se za svoje ime i reputaciju. Suđenje je prevara, a sudija Artur Engoron je odmetnuti sudija - naveo je Tramp opisujući tužiteljku Letišu Džejms, koja je Afroamerikanka, kao rasistkinju.

Međutim, na kraju prvog dana suđenja, koje bi moglo da traje do druge polovine decembra, Tramp je ipak bio zadovoljan odlukama sudije Engorona. - Poslednje saopštenje sudije je bilo vrlo fer. Zastarelost je stvarna u ovoj zemlji i to bi izbacilo 80 odsto ovog predmeta iz sudnice. Prijatno sam iznenađen i poštujem odluku sudije - naveo je Tramp.

Bivši predsednik je reagovao na kritike koje je sudija uputio tužilaštvu vezano za pozivanje na događaje iz 2011. iako je sudija već proglasio Trampa krivim za iste postupke iz 2014.

Ako ta presuda bude potvrđena i u žalbenom postupku, mogla bi da dovede do toga da kontrola nad nekom od Trampovih kompanija bude prebačena na sudski imenovanog stečajnog upravnika.

Takođe Tramp bi mogao da bude primoran da se odrekne nekretnina u Njujorku kao što su Trampova kula, poslovna zgrada na Vol stritu, kao i tereni za golf i veliko imanje.

Protiv Trampa je pokrenuto još pet krivičnih tužbi i vodi se još nekoliko postupaka.

(Kurir.rs/Glas Amerike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track