PRVA KAZNA ZA "BACANJE ĐUBRETA“ U SVEMIRU: U orbiti Zemlje već sada postoji skoro 700.000 komada otpada
Foto: Shutterstock

PRVA KAZNA ZA "BACANJE ĐUBRETA“ U SVEMIRU: U orbiti Zemlje već sada postoji skoro 700.000 komada otpada

Planeta -

Satelitska kompanija Dish Network dobila je kaznu od 150.000 dolara u Americi jer nije na pravi način rashodovala jedan od svojih svemirskih satelita, objavio je CNN.

Ovo je prvi put da američki savezni regulatori daju takvu kaznu, kako piše CNN.

Savezna komisija za komunikacije (FCC) objavila je u ponedeljak da je završila istragu kompanije Dish, što je za posledicu imalo propisivanje kazne i „priznanje odgovornosti“ kompanije.

„Ovo je prva odluka o svemirskom otpadu koju sprovodi Komisija, koja je pojačala napore da reguliše satelite“, navodi u saopštenju FCC.

Kompanija je odgovorila saopštenjem u kom je rekla da je satelit bio „starija svemirska letelica (poletela 2002. godine) koja je izričito izuzeta od pravila FCC koja zahtevaju minimalnu orbitu za odlaganje“.

Orbita za odlaganje je orbita u koju se udaljuju sateliti koji izlaze iz upotrebe, kako se ne bi sudarili sa onima koji još uvek rade.

Iz Dish-a su takođe rekli da FCC nije tvrdila da njihov satelit predstavlja pretnju po bezbednost i da njihova kompanija duže vreme bezbedno upravlja velikom flotom satelita i shvata svoje obaveze ozbiljno.

Svemirski otpad postaje sve veći problem za operatore satelita, piše CNN. Procenjuje se da u orbiti Zemlje već sada postoji skoro 700.000 komada đubreta čija je dužina veća od jednog centimetra.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track