"UKRAJINA NEMA MENTORE, NEGO SAVEZNIKE" Dikić: Putin je predao ostatak Ukrajine ZAPADU, njeni vojnici su najhrabriji na svetu
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"UKRAJINA NEMA MENTORE, NEGO SAVEZNIKE" Dikić: Putin je predao ostatak Ukrajine ZAPADU, njeni vojnici su najhrabriji na svetu

Planeta -

Ukrajinske kontraofanzivne operacije nastavljene su u Zaporožju i kod Bahmuta, a ukrajinske trupe su od 2. oktobra malo napredovale u blizini granice između regiona Donjecka i Zaporožja, navodi se u novom izveštaju Američkog instituta za proučavanje rata. U ruskoj armiji ima dovoljno vojnika koji vode specijalnu vojnu operaciju, dodatna mobilizacija nije planirana, naglasio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Stanko Vasiljević, brigadni general u penziji i Aleksandar Dikić, lekar, voditelj i pisac koji se uključio putem Viber poziva, razgovarali su u jutarnjem programu o situaciji povodom rata u Ukrajini.

Aleksandar Diki', Velibor Stevi'
foto: Kurir tv

Dikić je razgraničio da li će biti ruske mobilizacije.

- Nema potrebe da se prisilno mobiliše stanovništvo, barem ne kao što to Ukrajina radi, jer se brani. Koji će broj ukupnih vojnika biti, ovo je takav potez da Rusija objasni svim stranama da ona popunjuje svoje jedinice i da nema promena na terenu, a ni na unutrašnjem planu - rekao je Dikić, naglasivši:

- Mi stalno podcenjujemo Ukrajinu i govorimo da njima upravlja Zapad, kao da su oni nečiji lakeji. Ukrajina brani svoju teritoriju, ona nema mentore nego saveznike i pokazala je da može da se suprotstavi. Rekao sam da će 2023. godina proteći u ofanzivama i kontraofnazivama i da će se rat nastaviti - smatra Dikić.

Prema nekim navodim Ukrajina je posle bitke za Bahmut trebalo da propadne, a prema njegovim rečima Rusi su u defanzivi:

- Epicentar njihovog delovanja bio je Bahmut iako taj grad posle osvajanja nema neki značaj za Ruse. Ofanziva ima svoje probleme i neće imati onaj uspeh koji Ukrajina projektuje. Ova godina će se završiti ofanzivama i kontraofanzivama i to treba da bude ppomena za obe strane treba da bude to da mir nema svoju ofanzivu i da se što pre sedne za pregovarački sto - istakao je Dikić.

Iako je stanje na terenu jedan prema sedam Rusije i Ukrajine, onda je kako kaže Dikić ukrajinski vojnik najbolji na svetu.

- Ako je zaista takav odnos snaga, a nema značajnih pomeranja na terenu, onda je ukrajinski vojnik najhhrabriji na svetu, a nije. Jer bi onda morali da imaju tri puta veće snage od one koja se brani. Problem sa ljudstvom je problem obeju strana. Prvo je Rusija napadala, a sada Ukrajina napada. Ni jedna ni druga strana nema dovoljno ljudstva. Rusija je napala Gruziju, 2008. godine. I to se uzima kao početna tačka vraćanja uticaja predsednika Rusije Vladimira Putina u bivšem SSSR - rekao je Dikić.

04:38

MIR NEMA OFANZIVU OBE STRANE DA SEDNU ZA PREGOVARAČKI STO

Sada je idealno vreme da se sedne za pregovarački sto, nastavlja Dikić.

- Rusija nakon napada Gruzije. Od te godine imamo okupaciju i aneksiju Krima 2014. godine i 2022. godine imamo napad na Ukrajinu. Imali smo poluinformacija gde su nestali milioni zimskih kaputa, mislite da na d rugoj strani ne postoji korupcija? Da Rusi imaju ljudstvo zašto bi imali problem sa Vagnerom i zašt obi uključivali Čečene? - pita Dikić i priseća se:

- Putin je predao ostatak Ukrajine Zapadu. Ako može da nastane neko primirje, koje će se potpisati od strane Rusa i Ukrajinaca, ako ne i mir - zaključio je Dikić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:29

RAT U UKRAJINI JE LOKALIZOVAN, 2024. MOŽDA ĆEMO GLEDATI NEŠTO DRUGO Vujičić: 40.000 ljudi ide na Baltik, Poljska naručila Himarse

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track