ASAD ĆE POMOĆI KINI DA IZAĐE NA MEDITERAN? Sirija se uz pomoć Pekinga vraća na svetsku scenu, a zauvrat treba da preda DVE LUKE
Foto: Printscreen, AP Yao Dawei

DAMASK OVE GODINE PRISTUPIO INICIJATIVI „Novi put svile“

ASAD ĆE POMOĆI KINI DA IZAĐE NA MEDITERAN? Sirija se uz pomoć Pekinga vraća na svetsku scenu, a zauvrat treba da preda DVE LUKE

Planeta -

Zapad je sirijskog predsednika Bašara al Asada izolovao zbog njegovih postupaka tokom građanskog rata u Siriji, ali taj vlastodržac je nedavno posetio Kinu, a Dojče vele objašnjava šta to znači za Damask, a šta za Peking.

Prošle su skoro dve decenije otkako je sirijski lider Asad poslednji put bio u Kini. Onda se pre desetak dana, 22. septembra, sastao s kineskim predsednikom Sijem Đinpingom u Hangdžouu, gde su oba lidera potom prisustvovala ceremoniji otvaranja 19. Azijskih igara. Asad je poslednji put boravio u Kini 2004. i bio je prvi sirijski predsednik koji je, od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1956. godine, zvanično posetio tu zemlju.

Dojče vele navodi da je sirijski vlastodržac u velikoj meri izolovan na međunarodnom planu, nakon što je njegova vlada, tokom protesta 2011. i građanskog rata koji je usledio, preduzela izuzetno oštre mere protiv tamošnjeg stanovništva. Optužuju ga za ratne zločine, kao što su upotreba otrovnog gasa i nedozvoljenog oružja, mučenje i pogubljenja bez suda.

Ta izolacija trajala je sve do sredine maja ove godine, kada je Asad prisustvovao velikom međunarodnom sastanku – u Džedi, u Saudijskoj Arabiji. Na tom sastanku, Arapska liga odlučila je da ponovo primi Siriju, što nimalo nije obradovalo Zapad. Potom je usledila poseta Kini.

Bašar al Asad i Si Đinping
Bašar al Asad i Si Đinpingfoto: AP Yao Dawei

Kineski državni TV-kanal CCTV o Asadovom boravku u Hangdžouu izveštavao je u 35-minutnom prenosu uživo preko popularne kineske platforme „Sina Wibo“, što je prilično redak vid izveštavanja, ali ima veliku simboličku snagu.

- Danas ćemo objaviti formiranje kinesko-sirijskog strateškog partnerstva. To će biti istorijska prekretnica u našim bilateralnim odnosima. Imajući u vidu situaciju u svetu prepunu nestabilnosti i neizvesnosti, Kina je spremna da nastavi da sarađuje sa Sirijom, kako bi jedni drugima pružili snažnu podršku, promovisali prijateljsku saradnju i zajednički obezbedili međunarodnu pravednost i pravdu - rekao je predsednik Si, kako je preneo CCTV.

Kina podržava Siriju u „odupiranju mešanju spolja, jednostranom zastrašivanju i očuvanju nacionalne nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta“. Peking takođe želi da „podrži obnovu Sirije i ojača njene sposobnosti za borbu protiv terorizma“.

Bašar el Asad
foto: AP Huang Zongzhi

Kako je prikazano na snimku, Bašar el Asad je sa suprugom izašao iz aviona kineske avio-kompanije „Er Čajna“, a dočekan je uz svečani orkestar, doku su se vijorile kineske i sirijske zastave. Stotinak mladih i dece obučenih u šarene kostime - studenti i školarci, kako su izveštavali kineski mediji – stajalo je u redovima i plesalo.“

Od izbijanja građanskog rata u Siriji, Kina – za razliku od Irana i Rusije – nije direktno podržavala Asadov režim tokom ponovnog preuzimanja kontrole nad Sirijom. Peking je, međutim, ipak pružio Damasku značajnu podršku i, zajedno s Rusijom, blokirao donošenje rezolucija Ujedinjenih nacija protiv Sirije najmanje osam puta, iskoristivši svoje pravo veta u Savetu bezbednosti.

U oktobru 2017. kineska državna novinska agencija Sinhua izvestila je da je vlada predsednika Sija Đinpinga spremna da učestvuje u obnovi ratom razorene zemlje. Uz strateške investicije u Siriji, očekuje se da će Kina dobiti pristup sirijskim mediteranskim lukama Latakija i Tartus, čime bi se otvorile nove perspektive za kineski „Novi put svile“. U januaru 2022. Sirija se pridružila toj kineskoj inicijativi.

Si Đinping
foto: AP Gianluigi Guercia

Za politikologa Alfreda Vua sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru, Asadova poseta Kini nije iznenađenje, jer, kako kaže, Si Đinping stalno pokušava da otvoreno izazove Sjedinjene Države. Vu za DW ocenjuje: „Tokom te posete nije se radi o ’Novom putu svile’, jer Kina više nije u mogućnosti da finansijski proširi ta projekat. Si na ovaj način više želi da pokaže da je on lider Globalnog juga“. To je i razlog zašto je otputovao na samit BRIKS-a u Južnoafričkoj Republici, a nije na samit G-20 u Indiji.

Sirija, Latakija, luka Latakija
foto: Printscreen

Peking je, ističe Vu, u novije vreme u više navrata primao visokorangirane predstavnike onih država koje su u nemilosti Zapada. Asadova poseta je tako samo još jedan znak te strategije. Ipak, Asad, kako kaže Vu, ne može da očekuje da će mu poseta Kini pomoći da se oslobodi izolacije na Zapadu. „On trenutno može da putuje samo u Kinu. Nijedna zapadna zemlja ga ne bi primila.“

Sirija, Tartus, Luka Tartus
foto: Printscreen

Haid Haid iz londonskog trusta mozgova Četam haus na društvenim mrežama izneo je pretpostavku da se tokom sastanka sa Sijem verovatno radilo o „uveravanju Kine da pomogne Siriji u njenom ekonomskom oporavku“.

Zvanično saopštenje Pekinga nakon sastanka Sija i Asada pokazuje da je Kina spremna da ojača saradnju sa Sirijom u zajedničkoj izgradnji Inicijative „Novi put svile“, kao i da poveća uvoz visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda iz Sirije. Međutim, ostaje nejasno koliku će finansijsku pomoć Asad, nakon zvaničnog tapšanja po ramenima i sklapanja „strateškog partnerstva“, zaista i dobiti od Sija.

(Kurir.rs/Deutsche Welle)

Bonus video:

04:04

KINA 2030. POSTAJE NAJJAČA EKONOMSKA SILA, a na drugom mestu će biti JOŠ JEDNA azijska zemlja?! Dr Mitrović: Rastu uprkos svemu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track