ALEKSANDAR HRABRO GLEDAO SMRTI U OČI: Završena istraga UN o snimku smaknuća zarobljenog vojnika SVI PAMTE NJEGOVE POSLEDNJE REČI!
Foto: Printscreen/Twitter

stiže pravda

ALEKSANDAR HRABRO GLEDAO SMRTI U OČI: Završena istraga UN o snimku smaknuća zarobljenog vojnika SVI PAMTE NJEGOVE POSLEDNJE REČI!

Planeta -

UN su nakon istrage utvrdile da je snimak ubistva nenaoružanog ukrajinskog zarobljenika Aleksandra Macijevskog autentičan.

To je navedeno u izveštaju Кancelarije visokog komesara UN za ljudska prava.

Na uznemirujućem snimku od nekoliko skundi vidi se Macijevski koji je neposredno pred pogubljenje pripadnicima ruskih snaga odbrusio "Slava Ukrajini" pušeći svoju poslednju cigaretu.

Nakon toga je u njega ispaljen rafal.

Identitet vojnika sa snimka dugo nije mogao da bude utvrđen i tek posle nekoliko meseci je otkriveno da je u pitanju Macijevski..

Aleksandar Macijevski
foto: Twitter printscreen

Ukrajinski zatvorenik Aleksandar Macijevski nestao je krajem decembra 2022. godine u oblasti Bahmuta. Njegovo telo je kasnije vraćeno i sahranjeno u Ukrajini.

Ukrajinske službe do sada nisu dale nikakve informacije o identitetu onih koji su ubili Macijevskog, međutim, pretpostavlja se da su okidač povukli pripadnici Vagnera koji su se tada borili kod Bahmuta.

UN takođe smatraju autentičnim snimak na kojem je ukrajinskom zatvoreniku odsečena glava nožem. Кancelarije visokog komesara UN za ljudska prava istražila je još šest slučajeva pogubljenja ukrajinskog vojnog osoblja od strane ruskih snaga.

U izveštaju se navodi da su ukrajinski ratni zarobljenici bili primorani da isporučuju municiju i zalihe ruskim položajima kroz minska polja i pod vatrom. Takođe su bili prinuđeni da odvoze ranjene Ruse sa ratišta.

(Kurir.rs/Strana)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track