UKRAJINCI UNIŠTILI MOĆNI RUSKI S-400: Kijev dronovima napao PVO sistem u regionu Belgoroda
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

UKRAJINCI UNIŠTILI MOĆNI RUSKI S-400: Kijev dronovima napao PVO sistem u regionu Belgoroda

Planeta -

Ukrajina je danas preuzela odgovornost za uništenje savremenog protivvazdušnog sistema S-400 na ruskoj teritoriji.

Tokom noći Rusija je objavila da je oborila 31 dron i odbila pokušaj sletanja na Krim.

Izvor u ukrajinskim bezbednosnim službama (SBU) rekao je agenciji Frans pres da je Kijev napao sistem dronovima u ruskom pograničnom regionu Belgorod, koji je redovna meta.

"Uzrok noćnih eksplozija u Belgorodskoj oblasti je poznat: SBU je napala protivvazdušni sistem S-400", rekao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

SBU je već u septembru preuzela odgovornost za napad na prvi sistem S-400 na Krimu. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je oborilo 31 ukrajinsku bespilotnu letelicu preko noći iznad regiona Belgorod, Brjansk i Kursk, koji se graniče sa Ukrajinom. Nisu pominjane žrtve niti šteta.

Ukrajinske snage ispalile su kasetnom municijom nekoliko sela u južnoj ruskoj oblasti Brjanska, saopštio je guverner pokrajine Brjansk Aleksandar Bogomaz. Ukrajina je dobila kasetnu municiju od Sjedinjenih Država i obavezala se da će je koristiti samo za eliminisanje koncentracije neprijateljskih vojnika.

Kasetna municija je zabranjena u više od 100 zemalja. Obično se baca veliki broj manjih bombi koje mogu da ubiju na velikoj površini, a one neeksplodirane mogu biti opasne decenijama.

Napadi dronovima i bombardovanje ruske teritorije su se intenzivirali i postali gotovo svakodnevni otkako je ukrajinska vojska pokrenula kontraofanzivu u junu. Rusko Ministarstvo odbrane takođe je u sredu saopštilo da je odbacilo pokušaj iskrcavanja ukrajinskih vojnika na Krimu.

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track