"ZAPADNIM ELITAMA JE POTREBAN NEPRIJATELJ": Putin tvrdi da Rusija nije pokrenula rat u Ukrajini i najavljuje izgradnju NOVOG SVETA
Foto: EPA Sergei Bobylevsputnikkremlin P

OBRAĆANJE u međunarodnom diskusionom klubu"Valdaj" u Sočiju

"ZAPADNIM ELITAMA JE POTREBAN NEPRIJATELJ": Putin tvrdi da Rusija nije pokrenula rat u Ukrajini i najavljuje izgradnju NOVOG SVETA

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se na plenarnoj sednici jubilarnog 20. zasedanja međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" u Sočiju.

- Zapadnim elitama je potreban neprijatelj, pri čemu borba protiv njega može biti objašnjenje ekspanzije i očuvanja kontrole u određenom sistemu. Na primer, unutar NATO. Neprijatelj postoji, svi treba da se okupe oko šefa - rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

On je ocenio da "u sistemu međunarodnih odnosa na udaru može da se nađe bilo ko ako se ne sviđa hegemonu koji je izgubio osećaj za realnost".

- Mi nismo pokrenuli tzv. rat u Ukrajini, naprotiv mi pokušavamo da ga okončamo. Mi nismo organizovali državni prevrat u Kijevu - kazao je Putin.

Šef Kremlja je doodao da je "za monopol svet previše kompleksan i raznolik, čak i ako iza toga stoji vekovima akumulirana moć kolonijalne politike".

- Značajan deo toga nastao je zahvaljujući pljačkanju kolonija, ako ne i cele planete. Istorija Zapada je, zapravo, hronika beskonačne ekspanzije - naveo je Putin.

On je poručio da su se "početkom 21. veka svi nadali da su države i narodi izvukli lekcije iz ideoloških konfrontacija koje su nas skupo koštale i da se uverili da je egoizam u međunarodnim odnosima neizbežno vodi u ćorsokak. baš kao i pokušaji da se svima nametnu sopstveni interesi".

- To je trebalo da bude očigledno, ali ipak nije. Pred nama je, očigledno, zadatak izgradnje novog sveta - poručio je Putin.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track