NAPAD NA IZRAEL: Jedna osoba poginula, izraelska vojska objavila: "Teroristi su se infiltrirali u zemlju, spremni smo za rat"
Foto: Printscreen Twitter

NAPAD NA IZRAEL: Jedna osoba poginula, izraelska vojska objavila: "Teroristi su se infiltrirali u zemlju, spremni smo za rat"

Planeta -

Više militanata iz Gaze ušlo je na teritoriju Izraela, saopštile su u subotu Izraelske odbrambene snage (IDF), ubrzo nakon što je jedna osoba poginula, a više povređeno u raketnom napadu.

Palestinska militantna grupa Hamas preuzela je odgovornost za raketni napad.

Rakete su izazvale sirene čak na severu, sve do oblasti Tel Aviva, istočno do Ber Ševe, i na mnogim drugim lokacijama između.

Vojni komandant Hamasa Muhamed Al Dejf objavio je snimljenu poruku u kojoj je najavio operaciju „Oluja Al-Aksa“ i rekao da je palestinska militantna grupa „gađala neprijateljske položaje, aerodrome i vojne položaje sa 5.000 raketa“.

IDF je upozorila Izraelce koji žive u blizini Gaze da ostanu u svojim domovima.

- IDF objavljuje stanje spremnosti za rat. Došlo je do široko rasprostranjene raketne vatre na izraelsku teritoriju iz Gaze, a teroristi su se infiltrirali na teritoriju Izraela kroz različite ulazne tačke. Stanovnici na jugu i u centru zemlje moraju biti u neposrednoj blizini zaštićenih područja, kao i onih na periferiji Gaze - navodi se u saopštenju vojske.

IDF je saopštila da načelnik štaba u subotu ujutro obavlja procenu situacije i odobrava planove za nastavak operacija.

U napadu je poginula žena stara oko 70 godina, saopštila je izraelska spasilačka služba Magen David Adom (MDA).

Objavljeno je da je u napadima ranjeno 16 ljudi, od kojih su dve osobe u kritičnom stanju, šest u ozbiljnom stanju, a sedam je lakše ranjeno.

Raketa je direktno pogodila i zgradu u Aškelonu, a desetine vozila su zapaljene u ovom gradu.

Izraelski mediji javili su da su naoružani ljudi otvorili vatru na prolaznike u gradu Sderot, na jugu Izraela, a snimci koji kruže društvenim mrežama izgleda da pokazuju sukobe na gradskim ulicama.

Rakete su ispaljene u subotu ujutro oko 6.30 po lokalnom vremenu (23:30 po istočnoevropskom vremenu), kada je većina Izraelaca verovatno spavala.

Kurir.rs/CNN/Jerusalem post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track