UNIŠTENO SKLONIŠTE ŠEFA HAMASOVIH ŠPIJUNA: Izrael objavio snimak udara borbenih aviona u Pojasu Gaze, eksplozije ne staju (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter/Israeli Air Force

KONTRAUDAR

UNIŠTENO SKLONIŠTE ŠEFA HAMASOVIH ŠPIJUNA: Izrael objavio snimak udara borbenih aviona u Pojasu Gaze, eksplozije ne staju (VIDEO)

Planeta -

Izraelske vazduhoplovne snage objavile su snimak napada borbenih aviona ove zemlje na objekat koji pripada "šefu obaveštajnog odeljenja terorističke organizacije Hamas".

BBC navodi da su izraelski avioni napali veliki broj meta u Pojasu Gaze nakon što su palestinski ekstremisti juče upali na teritoriju Izraela.

Izveštač britanskog javnog servisa iz grada Gaze navodi da se sve vreme čuju eksplozije.

Sukobi izraelskih vojnika i ekstremista Hamasa koji su se ubacili na jug Izraela iz pojasa Gaze i ušli u pogranična izraelska naselja nastavljeni su danas posle iznenadnog napada palestinskih ekstremista u subotu ujutru.

U isto vreme nastavljaju se i udari izraelske vojske iz vazduha na ciljeve u Gazi u znak odmazde.

Naoružani pripadnici Hamasa ušli su na 22 lokacije, uključujući one udaljene 24 kilometra od granice Gaze, dok je hiljade raketa ispaljivano na izraelske gradove.

Ubijeno je najmanje 250 ljudi, uključujući 26 vojnika, kako je jutros saopšteno i odvedeni su taoci.

Izraelska vojska je jutros saopštila da se njene snage bore protiv Hamasa na osam mesta.

Jedan izraelski portparol izjavio je da su na dva mesta taoci oslobođeni, ali nije rekao da li su svi spaseni živi.

Izrael je pogodio 426 ciljeva u pojasu Gaze, objavila je vojska.

Izrael, rat u Izraelu
foto: Mahmud Hams / AFP / Profimedia, AP Moti Milrod

Stambene zgrade su sravnjene sa zemljom, uključujući jednu zgradu sa 14 spratova u kojoj su bile desetine stanova i kancelarije Hamasa u centralnom delu Gaza Sitija. Izraelske snage su pre napada upozorile stanare da se evakuišu.

Najmanje 256 ljudi, uključujući 20 dece, ubijeno je u izraelskim vazdušnim udarima na pojas Gaze, a gotovo 1.800 je ranjeno, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelski mediji su, pozivajući se na zvaničnike spasilačkih službi, objavili da je najmanje 250 ljudi ubijeno i 1.500 ranjeno.

Ministarstvo zdravlja je naknadno saopštilo da je broj ranjenih premašio 1.800.

To je najsmrtonisniji napad na Izrael u proteklim deceniijama.

Borci Hamasa su odveli civile i vojnike kao taoce u pojas Gaze.

Sukob preti da eskalira i strahuje se od napada libanskog proiranskog Hezbolaha, saveznika Hamasa, na severnu izraelsku granicu.

Izrael
foto: Printscreen/Twitter

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je kasno sinoć u televizijskom obraćanju naciji najavio da će vojska upotrebiti svu svoju moć da uništi Hamas.

"Sva mesta gde se Hamas krije, odakle operiše, pretvoriće se u ruševine", rekao je izraelski lider i poručio stanovnicima Gaze da odu.

Protekle noći objavljena su upozorenja arapskim zajednicama kraj granice s Izraelom da odu iz svojih kuća dublje u gusto naseljenu malu enklavu, preneo je AP.

Izrael, Tel Aviv, rat u Izraelu
foto: Printscreen/Twitter

Pojas Gaze, gde živi 2,3 miliona stanovnika, pod blokadom je Izraela i Egipta od 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo kontrolu pobedivši snage rivalskog umerenijeg Fataha.

U ranijim sukobima između Izraela i Hamasa pričinjena je velika šteta u izraelskim napadima na pojas Gaze i raketirani su izraelski gradovi.

Situacija je sada potencijalno nestabilnija jer je na vlasti u Izraelu ultradesna vlada, a Palestinci su izgubili nadu da će se ikada okončati okupacija druge palestinske teritorije Zapadne obale i parališuća blokada Gaze.

(Kurir.rs/BBC/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track