ŠTA SE STVARNO KRIJE IZA HAMASOVOG NAPADA? Udar na Izrael je deo ŠIRE PRIČE - "Nema bezbednosti dok su Palestinci VAN JEDNAČINE"
Foto: Youtube/AFP News Agency/ReligionForBreakfast

Analiza "Rojtersa"

ŠTA SE STVARNO KRIJE IZA HAMASOVOG NAPADA? Udar na Izrael je deo ŠIRE PRIČE - "Nema bezbednosti dok su Palestinci VAN JEDNAČINE"

Planeta -

Napad Hamasa na Izrael imao je za cilj zaustavljanje regionalnih napora za jačanje bezbednosnih veza, što bi moglo da ugrozi palestinske aspiracije za državnost i ambicije Irana, piše "Rojters".

Subotnji napad, najveći na Izrael u poslednjih nekoliko decenija, poklapa se sa naporima da se Saudijska Arabija, uz američku podršku, gurne ka normalizaciji odnosa sa Izraelom u zamenu za odbrambeni sporazum između Vašingtona i Rijada, koji bi zaustavio približavanje zalivske kraljevine Teheranu.

Palestinski zvaničnici i regionalni izvori "Rojtersa" rekli su da su naoružani ljudi koji su ubili najmanje 300 Izraelaca i uzeli taoce takođe poslali poruku da Palestinci ne mogu biti ignorisani ako Izrael želi bezbednost, i da bi svaki dogovor sa Saudijskom Arabijom poništio detant sa Iranom.

Više od 300 stanovnika Gaze ubijeno je u odmazdi Izraela.

- Svi sporazumi o normalizaciji koje ste vi (arapske države) potpisali sa (Izraelom) neće okončati ovaj sukob - rekao je Ismail Hanija, lider Hamasa.

Drugi izvor "Rojtersa", upoznat sa planovima Irana i libanske grupe Hezbolah, rekao je da je "ovo poruka Saudijskoj Arabiji, koja je potčinjena Izraelu, i Amerikancima, koji podržavaju normalizaciju i podržavaju Izrael".

- Nema bezbednosti u celom regionu sve dok su Palestinci van jednačine - dodao je on. "Danas je prekretnica u sukobu", rekao je izvor.

Napad Hamasa iz Gaze usledio je posle višemesečnih nemira na okupiranoj Zapadnoj obali, sa pojačanim izraelskim napadima, palestinskim uličnim napadima i napadima jevrejskih doseljenika na palestinska sela.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track