"HAMAS JE AMERIČKO I IZRAELSKO ČEDO, A OTRGLO SE ZBOG VOLJE NARODA!" Perišić izneo šokantne tvrdnje: Napravljen je zbog OVOGA
Foto: Kurir Televizija, Printscreen/Telegram

KURIR TV

"HAMAS JE AMERIČKO I IZRAELSKO ČEDO, A OTRGLO SE ZBOG VOLJE NARODA!" Perišić izneo šokantne tvrdnje: Napravljen je zbog OVOGA

Planeta -

Prof. Srđan Perišić, profesor geopolitike, gostovao je u emisiji Usijanje gde se dotakao sukoba Hamasa i izraelske vojske koja je počela u subotu, a potom ispričao kako je zapravo došlo do ovog sukoba.

Koliko traje sukob Izraela i Palestine?

- Palestinci 70 godina žive u najtežim mogućim uslovima. Oni su proterani sa svojih vekovnih ognjišta. Dakle, oni su od 1948. godine proterivani sa današnje teritorije Izraela. Pa su čak proterivani sa zapadne obale. Gde? U izbeličke kampove. Čak 200.000 Palestinaca živi u izbegličkim kampovima, ali ne nekoliko dana, već 70 godina. Šta vi očekujete od tog naroda? Da će jednog dana reći više ne možemo da živimo ovako. Moramo nešto učiniti, pa makar i poginuli. Dva miliona Palestinaca žive u Gazi na tom uskom pojasu. Oni nemaju pitke vode. Ali nemaju pitku vodu ne 5 dana, već 70 godina. Zato što u tom pojasu nema reka. Sa druge strane svu vodu kontroliše Izrael - rekao je Perišić i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

- Posle Jomkipurskog rat 1973. godine na prostoru zapadne obale bilo je svega 1.000 jevreja. Danas živi više od pola miliona jevreja na tom prostoru. Dakle, jevreji su planski naseljavani i potiskivali su Palestince u izbegličke kampove i razna geta.

Zašto nije došlo nikada do zajedničkog suživota?

- Kada je formiran Izrael 1948. godine, bio je dogovor svetskih sila da se formira i palestinska država. Ali ona nikada nije u suštini formirana, već postoji ali to zapadni svet blokira. Zašto taj narod koji živi tu hiljadama godina? Postoji unutrašnji razlog zašto je palestinski narod prihvatio terorizam. Jer ne mogu da žive takvim životom koji žive decenijama - rekao je Perišić.

07:43

HAMAS JE AMERIČKO I IZRAELSKO ČEDO I OTRGLO SE ZBOG VOLJE NARODA! Perišić izneo šokantne tvrdnje: Napravljen je zbog OVOGA

Zašto je Hamas pobedio 2007. godine nakon povlačenja Izraela sa 74 odsto?

- Zato što im nudi borbu. Ko je formirao Hamas 1987. godine? Izraelska obaveštajna služba po ideji američke vlade. Dakle, Amerikanci su dali nalog Izraelu i njegovim obaveštajnih službama da formiraju Hamas, a novac je dala Saudijska Arabija. SAD, Izrael i Saudijska Arabija su formirale terorističku organizaciju Hamas. Zašto? Da bi napravila protiv težu Fatahu gde je bio Jaser Arafat koji je podržavao Sovjetski savez. Koji je u tom trenutku imao veliku podršku naroda i Palestinci su tamo išli da se školuju. Zamislite taj paradoks. Čak je Hamas prebacivan u Avganistan da se bori protiv Sovjetskog saveza, a to su radili Izraelci i Amerikanci - rekao je Perišić i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

- U međuvremenu to njihovo čedo ili Hamas se otrgao. Upravo ovaj unutrašnji uzrok da palestinski narod više ne želi da živi takvim životom i takvim progonima i ubijanjima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:07

SMEJALI SE U VOZU ZA VREME HITLEROVOG GOVORA?! Avram Izrael: Takva reakcija može značiti samo OVE DVE STVARI! Slučaj nije usamljen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track