4. DAN RATA U IZRAELU: Ključa na granici sa Sirijom i Libanom, stigao američki nosač aviona, žestoke borbe vojske i Hamasa
Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia, Jaafar ASHTIYEH / AFP / Profimedia

SUKOB NA BLISKOM ISTOKU IZ ČASA U čAS

4. DAN RATA U IZRAELU: Ključa na granici sa Sirijom i Libanom, stigao američki nosač aviona, žestoke borbe vojske i Hamasa

Planeta -

Ovo je četvrti dan rata Izraela i palestinske ekstremističke organizacije Hamas čiji su pripadnici u subotu ujutru izveli iznenadni napad iz Pojasa Gaze.

Do sada je na teritoriji Izraela stradalo više od 900 ljudi, dok je u Pojasu Gaze u uzvratnim udarima izraelskih snaga ubijeno 770 Palestinaca. Time je broj poginulih narastao na više od 1.600 žrtava, a zajedno sa 1.500 tela ekstremista iz Hamasa nađenih na teritoriji Izraela ukupni broj je veći od 3.100 mrtvih.

00:09

EKSPLOZIJE U GAZI: izraelski napadi nastavljeni i tokom prethodne noći

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedeljak je poručio da će udari njegove vojske na Pojas Gaze "promeniti Bliski istok" i da će "Hamas iskusiti nešto užasno".

Hamasovci su u iznenadnom napadu uzeli 150 Izraelaca kao taoce i odveli ih na svoju terirtoriju, zapretivši da će ih pobiti ako Izrael nastavi da bez upozorenja izvodi vazdušne udare na civilno stanovništo Pojasa Gaze.

1 / 6 Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

00.38 - Američki obaveštajci o napadu Hamasa na Izrael: Nije bilo nikakvih naznaka

Američki obaveštajci nisu primetili naznake da će Hamas napasti Izrael, izjavio je u utorak savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, a preneo je AP.

- Nismo videli ništa više od Izraelaca što bi sugerisalo da će se napad ovog tipa odvijati - rekao je Salivan novinarima.

00.14 - Hamas i Hezbolah prete Americi: Bombardovaćemo vas

Palestinska militantna grupa Hamas i libanska paravojna formacija Hezbolah prete SAD da će, ako se umešaju u rat, početi da bombarduju njihove baze.

- Naše rakete će biti usmerene protiv američkih baza ako intervenišu u borbi protiv Izraela - rekao je Al-Hamidavi, generalni sekretar brigada Hezbolaha.

23.31 Ministar odbrane Izraela: Prelazimo na potpuni napad!

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da Izrael prelazi na „potpuni napad“ na Pojas Gaze, pošto sporadični sukobi sa teroristima Hamasa na jugu Izraela traju već četvrti dan.

- Oslobodio sam se svih ograničenja, mi smo vratili kontrolu nad područjem i prelazimo na pun napad - rekao je Galant vojnicima na granici Gaze.

22.43 - Američki nosač aviona stigao u Izrael

Američki nosač aviona USS Gerald Ford stigao je u Izrael.

Moćno plovilo je sa grupom propratnih brodova stiglo na obalu Izraela u Sredozemno more.

21.58 - Izrael napadnut i iz pravca Sirije

Izraelska vojska je na svom nalogu na društvenoj mreži X saopštila da je nekoliko granata ispaljeno na Izrael iz pravca Sirije.

Navodi se da je IDF odgovorila artiljerijskom i minobacačkom vatrom.

Mediji nezvanično prenose da je gađana Golanska visoravan.

21.40 - Blinken dolazi u Izrael

Američki državni sekretar Antoni Blinken planira da doputuje u Izrael u četvrtak kako bi se sastao sa visokim izraelskim liderima.

21.20 - Militanti Hamasa ubacili bombu u bunker pun mladih Izraelaca

Užasan snimak kruži društvenim mrežama!

Kamera je zabeležila užasavajući momenat kad je grupa militanata Hamasa ubacila bombu u sklonište gde se prethodno sakrilo nekoliko mladih posetilaca muzičkog festivala.

Više o tome OVDE

20.37 - Bajden: Ubijeno 14 Amerikanaca, a više njih zarobljeno

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u utorak da je 14 Amerikanaca ubijeno u napadu Hamasa na Izrael, a da se više njih drži kao taoce.

- Znate da postoje trenuci kad je čisto zlo oslobođeno. Narod Izraela je proživeo jedan takav trenutak ovog vikenda - rekao je Bajden nakon telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom.

19.48 - Amerika šalje još jedan nosač aviona?

SAD bi mogle da rasporede drugi nosač aviona u blizini Izraela.

Neimenovani izvor američke vojske navodi za Volstrit džurnal da bi američki nosač aviona "USS Dvajt D. Ajzenhauer" i njegovi prateći brodovi trebalo da ove nedelje isplove za Bliski istok.

- Očekuje se da će do Bliskog istoka stići za otprilike dve nedelje - rekli su zvaničnici odbrane.

19.44 - Naređena evakuacija Metule

Naređena je hitna evakuacija izraelskog grada Metula koji se nalazi nadomak granice sa Libanom.

Herec navodi da je stanovnicima izraelskog grada rečeno da se odmah evakuišu.

Mediji nezvanično prenose i da je glavni štab izraelske vojske sazvao hitan sastanak zbog situacije na izraelko-libanskoj granici gde situacija polako izmiče kontroli.

18.58 - Izrael kreće u totalni napad

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je da Izrael prelazi na "totalni napad" na Pojas Gaze pošto sporadični sukobi sa militantima Hamasa na jugu Izraela traju već četvrti dan.

- Oslobodili smo se svih ograničenja i povratili kontrolu nad područjem. Sad prelazimo na pun napad - rekao je ministar vojnicima na granici Gaze.

Glalant je naglasio da vojnici imaju mogućnost da promene stvarnost u Gazi.

- Videli ste cene koje se plaćaju i videćete promenu. Hamas je želeo promenu u Gazi i promeniće se za 180 stepeni od onoga što je mislio. Zažaliće zbog ovog trenutka. Gaza se nikada neće vratiti na ono što je bila - rekao je Galant.

18.56 - Erdogan potkačio Amerikance: Zašto šalju nosač aviona?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara strahuje da bi palestinsko-izraelski sukob mogao da eskalira i da se neće završiti brzo.

Erdogan je poručio i da raspoređivanje američkog nosača aviona u istočnom Mediteranu postavlja pitanje o svrsi tog poteza.

- Sjedinjene Države šalju svoj nosač aviona u Izrael. Imam pitanje šta američki nosač aviona radi u Izraelu? ​​Učestvovaće u veoma ozbiljnim masakrima, udarajući na Gazu brodovima i avionima - istakao je Erdogan.

Više o tome OVDE

18.52 - Helikopter pogodio osmatračnicu Hezbolaha

Izraelska vojska saopštila je da je njen helikopter pogodio osmatračnicu libanskog pokreta Hezbolah kao odgovor na lansiranje rakete iz Libana.

- Helikopter ID je pogodio osmatračnicu koja pripada terorističkoj organizaciji Hezbolah kao odgovor na protivtenkovsku raketu koja je nedavno ispaljena sa libanske teritorije na vojno vozilo u oblasti Avivim - navodi se u saopštenju izraelske vojske na svom Telegram kanalu.

18.32 - Izraelski vojnici nastradali na granici sa Libanom

Dva izraelska vojnika su ubijena tokom granatiranja na libanskoj granici.

- IDF izveštava o smrti još dva izraelska vojnika u pucnjavi na granici sa Libanom - prenosi TV kanal i24Nevs pozivajući se na izvor iz vojske.

17.38 - Novi užas otkriven na jugu Izraela

Tela 200 Izraelaca koje je navodno ubio Hamas pronađena su u malom kibucu Кfar Aza na jugu Izraela. To prenosi TV kanal i24NEVS koja se poziva na spasioce iz organizacije ZAКA.

Među žrtvama je navodno i oko 40 dece. TV kanal i24NEVS navodi da su pojedinoj deci odsečene glave.

16.58 - Izrael napadnut iz Libana

Izraelska vojska tvrdi da je odgovorila artiljerijskom vatrom na lansiranje raketa sa libanske teritorije. To je saopštio portparol izraelske vojske Danijel Hagari na zvaničnom nalogu IDF na društvenpoj mreži X.

Hagati nije izneo više detalja.

16.22 - Hamas ispunio pretnju

Hamas je ispunio obećanje i tačno u 17 sati po lokalnom vremenu ispalio nekoliko desetina raketa na izraelski grad Aškelon!

Sirene koje upozoravaju na raketne napade oglasile su se treći put u Aškelonu na jugu Izraela i oblastima u blizini pojasa Gaze.

15.33 - Devojka sa užasavajućeg snimka otmice locirana u Gazi

Šani Luk (22), devojka iz Nemačke koju su oteli militanti Hamasa, pronađena je živa u bolnici u Gazi!

Šani Luk
foto: Instagram printscreen

Majka devojke Rikarda Luk navela da se Šani nalazi u teškom stanju u bolnici u Pojasu Gaze i da joj je potrebna hitna evakuacija.

15.10 - Hamas upozorava Izraelce: Napustite grad!

Hamas je upozorio stanovnike izraelskog grada Aškelona da ga napuste pre 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati u Srbiji).

"Kao odgovor na neprijateljske zločine raseljavanja naših ljudi i teranja da napuste svoje domove u nekoliko područja Pojasa Gaze, stanovnicima okupiranog grada Aškelona dajemo rok da ga napuste pre 17 sati", izvestio je naoružani ogranak Hamasa Al Qassam.

Brigade su objavile upozorenje na društvenim mrežama.

14.47 - Putin: Ovo je propast američke politike na Bliskom istoku

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je porast nasilja između Izraela i Palestinaca pokazalo neuspeh američke politike koju je optužio da je nastojala da monopoliše pregovore, ignorišući palestinske interese.

- Mislim da će se mnogi složiti sa mnom da je ovo živi primer neuspeha politike SAD na Bliskom istoku - kazao je Putin tokom susreta s iračkim premijerom Mohamedom Šija al Sudanijem u Moskvi, prenosi Rojters.

Više o tome možete pročitati OVDE

14.34 - Miletić: Gaza može da bude sravnjena sa zemljom

Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, na početku razgovora za Kurir ističe činjenicu da je Izrael za 48 sati mobilisao čak 300.000 rezervista, što ukazuje na spremnost izraelskog društva da uzvrati udarac.

- Rezervisti su se masovno i vrlo brzo odazvali do nivoa da se nisu trudili čak ni automobile da vraćaju kući, nego su ih ostavljali pored puta na putu do baza. Takođe, dosta prodavnica širom Izraela ne radi, jer su se radnici i vlasnici odazvali pozivu na mobilizaciju. I to dovoljno govori koliko su oni kao društvo spremi da uzvrate udarac na ono što im se dogodilo. Ko god da je isplanirao napad od subote je izazvao kontraefekat koji će sada, nažalost, da osete stanovnici Gaze i već ga uveliko osećaju sa ovim bombardovanjem.

14.20 - Palestinski militantni pokret Hamas ponovio je danas da, sve dok se borbe ne završe, neće pregovarati sa Izraelom o oslobađanju talaca.

Šef političkog biroa Hamasa, Ismail Hanije, rekao je da su o tome obavešteni svi koji su kontaktirali tu grupu u vezi sa oslobađanjem talaca, prenosi BBC.

- Obavestili smo sve strane koje su nas kontaktirale u vezi sa neprijateljskim zarobljenicima da ovaj dosije neće biti otvoren pre kraja sukoba, a to će biti samo po ceni koja će za nas biti prihvatljiva - rekao je on.

Hamas je u ponedeljak poručio da će pogubiti taoce, kao odgovor na izraelske napade u Pojasu Gaze koji su, kako se navodi, izvedeni bez upozorenja.

14.07 - Makron besan na Iran zbog veličanja napada Hamasa na Izrael

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas izjavio da su neprihvatljivi komentari Irana u kojima se veliča napad Hamasa na Izrael i da Francuska ispituje da li je ta država direktno umešana.

- Ne mogu govoriti o direktnoj umešanosti Irana jer nemamo formalne dokaze, ali je jasno da su javni komentari iranskih vlasti neprihvatljivi i da su verovatno Hamasu ponudili pomoć - rekao je Makron, prenosi Rojters.

13.44 - Politiko: Hamasov napad na Izrael izveden na Putinov rođendan je bio najlepši poklon za njega, odvlači pažnju s Ukrajine

Hamas je brutalni napad na Izrael izveo na 71. rođendan ruskog predsednika Vladimira Putina.

Evropsko izdanje Politika u velikoj analizi navodi da je ovakav katastrofalni bezbednosni šok na Bliskom istoku verovatno bio dobrodošlo iznenađenje šefu Kremlja čiji je strateški prioritet da odvuče zapadnu podršku i pažnju dalje od Ukrajine.

Navodi se da masovni požar koji se razbuktao u Izraelu preti da uradi baš to.

Sada se postavlja pitanje koliko je zapravo Kremlj odgovoran za ovu savršenu oluju narastajućih kriza - u Izraelu, na Kosovu, na Kavkazu i u Africi.

Navodi se da mnogima upravo Putina deluje kao glavni krivac koji raspiruje više sukoba nego što Zapad može da podnese.

12.38 - Izraelska kopnena ofanziva i na Zapadnoj obali?

Britanski Skaj njuz preneo je izjavu Mustafe Šete, upravnika pozorišta "Sloboda" na Zapadnoj obali, koji strahuje da će izraelska vojska pokrenuti veliku kopnenu invaziju i na toj palestinskoj teritoriji.

Pozorište koje vodi Šeta nalazi se u izbegličkom kampu Dženin, a on veruje da će Izrael napasti to područje.

- Svi mi smo stvarno pod ovim velikim pritiskom od onoga što se dešava i na severu i na jugu - kazao je Šeta i dodao da pretnja napadom postoji tu "sve vreme".

Britanska agencija navodi da je Šeta odbio da osudi ubistva mnoštva nevinih civila koje je palestinska ekstremistička organizacija Hamas izvela prilikom upada iz Pojasa Gaze u Izrael.

On je rekao da je Izrael ubio "hiljade" tokom mnogo prethodnih godina.

12.04 - Šta je to kibuc? Prvi su osnovale pristalice jevrejskog pokreta koji je stvorio čovek poreklom iz Zemuna

Masakri koje su pripadnici palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas u subotu izvršili u kibucima na jugu Izraela skrenuli su pažnju javnosti na ove jevrejske zajednice u kojima članovi dele ono što proizvedu.

BBC na srpskom je početkom ove decenije objavio tekst o ljudima iz Srbije koji su odlučili da se pridruže ovakvom načinu života u Izraelu.

Prvi kibuc je nastao 1910. na obali Galilejskog jezera, u tadašnjem Osmanskom carstvu, i nazvan je Degania.

Osnovali su ga levičari iz cionističkog pokreta, čije su pristalice zastupale ideju o povratku Jevreja u Palestinu i stvaranju samostalne jevrejske države.

Ideološki tvorac modernog cionizma krajem 19. veka bio je Teodor Hercl, rođen u austrougarskoj Pešti, čiji je otac bio poreklom iz Zemuna.

11.29 - Blinken podržao odbranu Izraela od Hamasovog terorizma

Američki državni sekretar Antoni Blinken razgovarao je danas s izraelskim ministrom spoljnih poslova Elijem Koenom o podršci Izraelu dok se "brani od terorističkog napada Hamasa".

CNN prenosi da je Blinken izrazio saučešće ministru spoljnih poslova i potvrdio napore SAD da obezbede oslobađanje talaca koje su uhvatili militanti Hamasa.

11.14 - Palestinski predsednik ide kod Putina

Palestinski predsednik Mahmud Abas priprema posetu Moskvi, izjavio je danas ambasador Palestine u Rusiji Abdel Hafiz Noaf.

- Svakodnevno smo u kontaktu sa Moskvom. Sada su u toku pripreme za posetu predsednika Abasa Moskvi - rekao je taj diplomata u intervjuu za televiziju Rusija-24.

Beta navodi da je Abas poslednji put posetio Rusiju novembra 2021.

U oktobru prošle godine, ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa palestinskim liderom u Astani na marginama samita Konferencije o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji.

11.11 Hamasovci ubili baku u izraelskom kibucu, slikali je i objavili to na njenom Fejsbuk nalogu

Baku iz Izraela ubili su hamasovci, koji su njenim telefonom slikali jeziv prizor, a onda fotografije objavili na njenom Fejsbuk nalogu, rekla je njena porodica.

Njena unuka Mor Bajder je rekla da je za tragediju saznala kada je otišla na Fejsbuk, gde je 8. oktobra oko sedam ujutru videla užasnu objavu, nazivajući snimak "najvećom noćnom morom" u životu.

U objavi na Fejsbuku Bajder je odala počast svojoj baki i opisala užasavajući način na koji je ubijena.

10.44 - Klip koji prikazuje krvavu istoriju Pojasa Gaze u dva minuta

Američka televizija CNN objavila je na svom Jutjub kanalu kratki klip u kojem u dva minuta prikazuje istoriju Pojasa Gaze, palestinske enklave iz koje su ekstremisti iz Hamasa u subotu izveli napad na Izrael.

CNN navodi da ovaj video snimak otkriva zašto je ovaj mali pojas zemlje uz Sredozemno more prolazio kroz toliko mnogo sukoba i političkih previranja od kraja Drugog svetskog rata.

9.59 - Na granici sa Pojasom Gaze 35 bataljona izraelske vojske, očekuje se kopnena operacija

Ričard Heht, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), izjavio je da vojska "gradi infrastrukturu za buduće operacije" u Pojasu Gaze.

BBC prenosi da je Haht saopštio da je 35 bataljona raspoređeno na granici sa palestinskom enklavom.

Britanski javni servis objašnjava da se jedan bataljon obično sastoji od stotina vojnika.

Navodi se da se očekuje da Izrael pokrene veliku kopnenu operaciju u Pojasu Gaze.

9.37 - Na teritoriji Izraela nađeno 1.500 tela ekstremista iz Hamasa

Izraelski vojni potparol Rihard Heht izjavio je danas da je 1.500 tela ekstremista iz Hamasa nađeno na teritoriji Izraela nakon što je vojska vratila kontrolu nad većim delom juga zemlje.

Heht i glavni vojni portparol Daniel Hagari su rekli da od ponedeljka uveče ni jedan borac Hamasa nije ušao u Izrael, iako je njihovo ubacivanje još uvek moguće.

Izraelski napadi iz vazduha protekle noći u znak odmazde za iznenadni napad Hamasa u subotu ujutru, usredsredili su se na kvart Rimal u Gaza Sitiju gde se nalaze ministarstva i zgrade vlade.

Stanari su upozoreni da se evakuišu pre napada preko društvenih mreža, rekao je Heht, ne saopštavajući više detalja.

On je nagovestio da bi Palestinci mogli da odu preko graničnog prelaza Rafa prema Egiptu, ali nije objasnio kuda bi otišli i kako, jer je prelaz povremeno zatvoren, preneo je AP.

Pojas Gaze je pod blokadom Izraela i Egipta otkako je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od rivalskog, umerenijeg Fataha.

Beta podseća da je Izrael juče najavio potpunu opsadu pojasa Gaze kao i da neće biti snabdevanja, strujom, niti isporuke hrane i goriva za tu malu enklavu u kojoj živi 2,3 miliona stanovnika.

9.27 - Tramp kaže da napada na Izrael, baš kao ni onog na Ukrajinu, be bi bilo da je on predsednik Amerike

Donald Tramp, bivši američki predsednik, tvrdi da se napadi Hamasa na Izrael i rat Rusije i Ukrajine "nikada ne bi desili" da je on na čelu SAD.

- Užasni napad na Izrael, baš kao ni napad na Ukrajinu, nikada se ne bi desili da sam ja predsednik, nema šanse - napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Trut soušal (Truth Social).

Ugledni vašingtonski politički sajt Hil podseća da se Tramp ranije hvalio da je tokom mandata u Beloj kući pomagao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

8.56 - Maduro optužio Izrael za "genocid" nad Palestincima

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro optužio je Izrael za "genocid" nad Palestincima nakon najavljene izraelske "opsade" Pojasa Gaze, javila je jutros agencija Frans pres.

- Generalni sekretar UN (Antonio Gutereš) izdao je saopštenje koje smo pažljivo pročitali, izjavu upozorenja, suočeni sa genocidom koji je počeo protiv palestinskog naroda u Gazi - rekao je Maduro u televizijskom obraćanju.

On je ocenio da postoji "legitimna zabrinutost Izraela za bezbednost", ali da je "duboko uznemiren" najavom "potpune opsade" pojasa Gaze.

8.34 - Hamasovci oteli izraelsku baku (85) koja je preživela Holokaust, pojavio se snimak njenog navodnog oslobađanja

Na društvenim mrežama pojavio se snimak Jafe Adar (85), izraelske bake za koju mediji navode da je preživela Holokaust, a koja je navodno oslobođena iz ruku pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

Na snimku se vide izraelski vojnici koji daju vodu starijoj ženi za koju se tvrdi da je Jafa i spremaju da je stave u invalidska kolica pošto je slabo pokretna.

Hamasovci su oteli Jafu na početku upada iz Pojasa Gaze na jug Izraela u subotu, kada se i pojavio snimak kako ovu stariju ženu voze u vozilo za golf prema svojoj terotoriji.

7.54 - Izraelska vojska stigla do ograde Pojasa Gaze, minira granicu

Izrael je u potpunosti uspostavio kontrolu nad svojom granicom sa Pojasom Gaze, saopštila je jutros izraelska vojska, a objavio Skaj njuz.

Britanska televizija prenela je izjavu neimenovanog portparola oružanih snaga Izraela da u poslednjih 24 časa nije bilo dodatnih upada pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas niti su pronađeni novi prekogranični tuneli.

Skaj njuz navodi da je ovo saopštenje usledilo nakon što je na jučerašnjem brifingu vojske bilo naznaka da se borbe sa hamasovcima vode na i do osam područja s izraelske strane granice.

Portparol IDF, kako je zvanično ime izraelske vojske, kazao je da njene trupe trenutno postavljaju mine u delovima granične ograde kroz koje su u subotu upali hamasovci.

7.35 - Hamasovci kažu da trenutno nisu mogući pregovori s Izraelom

Trenutno nisu mogući "nikakvi pregovori" s Izraelom, rekao je funkcioner Hamasa sa sedištem u Dohi za AFP u ponedeljak, trećeg dana vojne ofanzive koju je na Izrael pokrenuo palestinski islamistički pokret.

- Vojna operacija se nastavlja i otpor, predvođen brigadama Al-Kasam (oružano krilo Hamasa), nastavlja braniti prava našeg naroda, tako da trenutno nema mogućih pregovora o pitanju zatvorenika ili drugog s Izraelom. Naša misija je da sada učinimo sve što je moguće kako bismo sprečili okupaciju da nastavi s masakrima nad našim ljudima u Gazi, koji direktno ciljaju na domove civila - izjavio je Hosam Badrane, član političkog biroa Hamasa u glavnom gradu Katara.

7.19 - Hamas napao izraelske snage i na Zapadnoj obali

Al Džazira je objavila, pozivajući se na poruke koje je na Telegramu primila od Hamasa, da su palestinski ekstremisti objavili da su započeli borbe s izraelskim snagama i u delovima Zapadne obale.

To je druga enklava, pored Pojasa Gaze, koju naseljavaju Palestinci.

Navedeno je da su Hamasovi borci "direktbo ciljali" izraelske snage u Nablusu, kao i izraelska vozila u Dženinu.

Bonus video:

02:39

HAMAS ĆE PRETRPETI ODMAZDU, ALI IMAJU LEĐA! Pukovnik šokirao tvrdnjama: Predviđanja su da iza napada stoji IRANSKA HOBOTNICA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja