"IZRAELU SMO DALI 78 ODSTO DRŽAVE, ALI ONI HOĆE SVE" Ambasador Palestine: Od sastanka sa Putinom imamo velika očekivanja!
Foto: Kurir televizija

KURIR Tv

"IZRAELU SMO DALI 78 ODSTO DRŽAVE, ALI ONI HOĆE SVE" Ambasador Palestine: Od sastanka sa Putinom imamo velika očekivanja!

Planeta -

Peti je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Komisija Ujedinjenih nacija saopštila je da već postoje "jasni dokazi" o ratnim zločinima koje su tokom okršaja u pojasu Gaze, kao i u Izraelu počinile obe sukobljene strane, uključujući ubijanje civila.

Joav Galant, ministar odbrane Izraela, rekao je da izraelske odbrambene snage prelaze na potpuni napad na pojas Gaze. On je to izjavio nakon što su se sporadični sukobi sa teroristima Hamasa na jugu Izraela odvijali i juče, četvrtog dana od početka napada te palestinske ekstremističke organizacije.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Novinarka Kurira Kristina Džoković, razgovarala je u palestinskoj ambasadi u Beogradu sa ambasadorom Muhamedom al Namurom.

Prvo je odgonetnuo zbog čega je došlo do napada na Izrael u subotu:

- Smatram da je to višegodišnje nepoštovanje međunarodnog prava, ali i dugogodišnja dešavanja, odnosno nepoštovanje ljudskih prava, čak i ubistva, ali i masakri, genocid, koji je izvršen nad palestinskim narodom. Mimo toga, ljudi žive u teškoćama, pogotovo u Gazi, u 350 kilometara kvadratnih ima oko 2 i po miliona ljudi. Svi oni imaju nestašicu hrane, zagađenu vodu, u 21. veku oni imaju samo dva sata struje dnevno.

Potom se osvrnuo na sporazum koji je potpisan između Palestine i Izraela 1993. godine:

Izrael, Palestina, Izraelska zastava, Palestinska zastava
foto: Shutterstock

- Jeste potpisan i prihvaćen dijalog, odnosno sporazum koji smo potpisali sa Izraelom. Taj sporazum smo poštovali, ali druga strana nije. Posle godinu dana ubili su palestinskog premijera, a potom su otrovom ubili i jednog partnera Rabina. Došla je situacija da izraelska armija šrvlja oko Gaze, ljudima je zabranjeno kretanje, ništa ne može da ulazi ili izlazi iz Gaze. Izrael do dan danas nije podržao niti jednu ideju palestinske oslobodilačke organizacije, koji su inače jedini potpisani predstavnici palestinskog naroda.

Iako sukob ove dve države traje godinama unazad, nikada nije bilo ovoliko stradalih civila:

- Da, možda je nešto slično jedino bilo 2014. godine. Prisetimo se i 2008. godine, kada je bio prvi napad, tada je ubijeno 250 Palestinaca, od strane izraelske avijacije. Takođe, prisutna su svakodnevna ubistva, jedan ili dva čoveka. Često kažem da je zločin zločin, ubijaju nam ljude, nevažno da li je jedan, dva ili hiljadu. Svaki dan terorišu, ubijaju ljude, pale kuće... Postoji deo međunarodne javnosti, doduše ne reaguju kada strada palestinski narod, ali kada se nešto dogodi sa obe strane, oni samo u jednoj vide problem i teror. Postoje dvostruki standardi. Tu ima političkog licemerja. Neke zapadne sile podržavaju Izrael i njihov teror, a taj teror nije od danas, tu je već 75 godina. Sedam decenija patimo od okupacije. Problem nije Hamas, to je najnovija palestinska frakcija. On je osnovan 1987. godine, a ni pre toga nije bilo sve u redu. Ako neko tu vidi problem, taj očigledno ne namerava da ga zapravo reši.

02:12

IZRAELU SMO DALI 78% DRŽAVE, ALI ONI HOĆE SVE Kurir uživo u ambasadi Palestine: Od sastanka sa Putinom imamo velika očekivanja!

Istina je da sukob decenijama traje, ali je pre pet dana upravo Hamas izveo napad, pa je Al Namur rekao sledeće:

- Oni nama uništavaju kuće, vrše pravi genocid i etničko čišćenje. Zamislite, izraelski premijer je rekao da stanovnici Gaze moraju da je napuste. Gde da izađu, kada su oko njih zidovi i sveobuhvatna blokada. Gde otići kada ste pod tolikom opsadom. Kažu, moramo da odemo jer će rušiti Gazu. To je upravo dokaz da oni vrše ratni zločin. Mi imamo dosta dokaza da pokažemo da oni vrše masakr i sve terorističke akte.

S obzirom da je Al Namur u svakodnevnom kontaktu sa tamošnjim vlastima, on je otkrio da li tamo vlada iole optimistična atmosfera, i da li se nadaju da će se ovaj sukob zaustaviti:

- Naš cilj je da ostavimo sve ono što se desilo. Mi kao država i oslobodilačka organizacija, pristajemo na dijalog. Mi znamo da silom ne može ništa da se reši. Mi smo prihvatili, ali druga strana neće. Da Izrael prestaje da krši međunarodne zakone i povuče svoje trupe, i vi znate da je naša domovina Palestina, prihvatili smo dijalog, rešenje, čak smo prihvatili da od cele Palestine imamo svega 22 odsto. Izraelci imaju tih 78 posto, ali žele da nam oduzmu i ovih dvadeset i dva. Zamislite da se nađete u takvoj situaciji.

Za kraj je komentarisao odnos sa Rusijom, jer čelnici Palestine planiraju sastanak u Moskvi:

Vladimir Putin
foto: AP Grigory Sysoyev

- Rusija je prijateljska zemlja, kao što mi imamo odnos sa EU i sa mnogim državama. Od sastanka očekujemo da se zaustavi ovo ludilo, rušenje Gaze, genocid i da se zaustavi izraelski državni teror.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

09:34

NACIJA U ŠOKU: POLA MILIONA IZRAELACA U SLUŽBI ODBRANE! Uživo iz Tel Aviva, Izrael Dojč: Jasno je da su se mesecima PRIPREMALI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track