"MERCI BEAUCOUP..." Brutalan odgovor Maska na napade iz Brisela povodom informacija o RATA U IZRAELU
Foto: Britta Pedersen / AFP / Profimedia, Shutterstock

preti mu visoka novčana kazna

"MERCI BEAUCOUP..." Brutalan odgovor Maska na napade iz Brisela povodom informacija o RATA U IZRAELU

Planeta -

Tjeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište, upozorio je Ilona Maska, američkog milijardera i vlasnika društvene mreže X (bivši Tviter), da je ta platforma preplavljena dezinformacijama o ratu u Izraelu što je u suprotnosti sa zakonskim okvirima Evropske unije.

- Posle terorističkih napada Hamasa na Izrael imamo indicije da se vaša platforma koristi za širenje ilegalnih sadržaja i dezinformacije u EU. Dozvolite da vas podsetim da prema Zakonu o digitalnim uslugama postoje vrlo precizne obaveze o uređivanju sadržaja - naveo je Breton u pismu.

Breton, koji je zadužen i za digitalnu tranziciju, precizirao je da mediji i organizacije civilnog društva masovno prijavljuju da platformom X o ratu u Izraelu kruže dezinformacije i lažne i manipulisane slike, na primer iz nekih drugih sukoba ili čak iz video-igrica.

Breton je Maska pozvao da "krajnje transparetno i jasno da stavi do znanja kakvi su sadržaji dozvoljeni" i dodao da mora dosledno da sprovodi zacrtanu politiku poslovanja, što je "posebno važno kada je reč o nasilnim i terorističkim sadržajima" koji "očigledno cirkulišu" na mreži X.

U jučerašnjem pismu, koje je objavljeno na mreži X, ukazuje se i da su nadležna evropska tela već slala upozorenja.

Naglašava se da Mask i njegova kompanija moraju blagovremeno i sa dužnom pažnjom da reaguju na te prijave i da o preduzetim merama obaveste EU, a da Mask mora "s obzirom na hitnost" da bude u kontaktu sa releventnim snagama za sprovođenje zakona i Europolom.

U pismu se dodaje da će Bretonovi saradnici ubrzo saopštiti i neke konkretne zahteve koji su u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama EU, a od Maska se očekuje da u roku od 24 sata u potpunosti odgovori na primedbe. Upozorava se da eventualna istraga može rezultirati i kaznom.

Društene mreže i digitalne platforme na tlu EU prema novom Zakonu o digitalnim uslugama Unije moraju da preduzimaju oštre mere protv sadržaja koji promovišu nasilje, jezik mržnje, huškanje ili šire dezinformacije, a u suprotnom mogu da se suoče sa visokim novčanim kaznama.

Ilon Mask
Ilon Maskfoto: EPA Ludovic Marin Pool

Velike platforme sa više od 45 miliona korisnika u EU moraju da nadziru u i skidaju ilegalne sadržaje i o tome podnose izveštaje, a u suprotnom kazna može da bude i u visini 6% njihovog godišnjeg prihoda.

Na profilu o bezbednosnim merama platforme X je 10. oktobra kasno uveče objavljeno da su preduzeti koraci protiv "desetina hiljada priloga koji prikazuju nasilje ili sadrže govor mržnje" i da su deaktivirani novootvorni korisnički nalozi koji imaju veze sa Hamasom.

- U proteklih par dana svedočili smo porastu dnevnih aktivnosti aktivnih korisnika X na području konflikta, a uz to i globalno više od 50 miliona postova o terorističkom napadu Hamasa na Izrael - navodi se u saopštenju društvene mreže X, čije je sedište u San Francusku.

Tjeri Breton
Tjeri Bretonfoto: Twitter/Miguel Gil

I sam Mask je odgovorio na pismo koje Breton javno postovao.

- Naša politika je da je sve otvorenog izvora i transparentno, što je pristup za koji znam da EU podržava. supports. Molim vas navedite prestupe na koje aludirate na ?, tako da javnost može da ih vidi. Merci beaucoup - napisao je Mask, zahvalivši se na kraju komesaru EU na francuskom.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja