IZRAELSKI GENERAL ŠOKIRAN MASAKROM U KIBUCU: Bebama su sekli glave, čitave porodice su žive spaljivali!
Stravično: Vojnici prikupljaju tela masakriranih, Foto: AP

SAMO U JEDNOM KIBUCU UBIJENO 40 DECE

IZRAELSKI GENERAL ŠOKIRAN MASAKROM U KIBUCU: Bebama su sekli glave, čitave porodice su žive spaljivali!

Planeta -

Stravični detalji masakra koje je počinio Hamas u napadu na jevrejsko naselje Kfar Aza nedaleko od Pojasa Gaze

Kibuc Kfar Aza, jevrejsko naselje nedaleko od Pojasa Gaze, jedno je od najviše stradalih u napadu pripadnika Hamasa u kom je u subotu ubijeno više od 1.200 Izraelaca, dok je preko 2.700 ranjeno!

Novinarska ekipa BBC prva je ušla u selo u kom se tokom vikenda dogodio pokolj.

Poput Holokausta

Monstrumi iz Hamasa su samo u ovom kibucu ubili preko 40 dece, bebama su odsecali glave, a čitave porodice žive spaljivali. Borbe u ovom naselju i oko njega trajale su do utorka ujutru, nakon čega je krenulo sakupljanje tela. Vojnici koji su veći deo dana proveli izvlačeći tela civila nastradalih iz ruševina i spaljenih kuća navode da se ovde dogodio masakr.

- Nikada u svom životu i karijeri dugoj 40 godina nisam video nešto ovakvo, nisam mogao ni da zamislim - kaže general-major Itai Veruv, zamenik komandanta jedinice 71, koja je bila zadužena za oslobađanje kibuca.

- Borili smo se 48 sati, napadi su bili u talasima. Video sam na stotine terorista u punoj opremi. Bili su spremni za masakr, išli su od stana do stana, od sobe do sobe i ubijali bebe, majke i očeve u njihovim spavaćim sobama - kaže general Veruv, koji je bio osam godina u penziji pre nego što se aktivirao zbog najvećeg terorističkog napada u istoriji Izraela.

Šokiran: General-major Itai Veruv
Šokiran: General-major Itai Veruvfoto: Printscreen

- Moja porodica je iz Evrope, čuo sam za pogrom i Holokaust, ali mislio sam da nikada neću videti nešto slično. Ministar ekonomije Nir Barkat, govoreći o 40 ubijene dece u ovom kibucu, rekao je da će Izrael izbrisati Hamas s lica zemlje.

Prva linija odbrane Kfar Aze bili su čuvari kibuca, stanovnici s vojnim iskustvom koji su patrolirali. Ubijeni su u borbi s napadačima. Njihova tela uklonjena su i, poput ostalih izraelskih žrtava, umotana u crnu plastiku, odnesena na nosilima do parkinga, složena u red, odakle su odvezena. Tela mrtvih Hamasovih napadača ostavljena su da trunu na suncu, nepokrivena ležeći tamo gde su ubijeni.

Nezamislivo

Stanovnici izraelskih pograničnih zajednica, kojih ima oko 250 i u kojima živi 125.000 Izraelaca, očekivali su povremene raketne napade nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. Prihvatili su opasnost kao cenu seoskog života u usko povezanoj zajednici koja je još imala tragove pionirskog duha ranih jevrejskih naselja.

Osveta: Tela pripadnika Hamasa ostavljena da trunu
Osveta: Tela pripadnika Hamasa ostavljena da trunufoto: AP

Sve kuće su imale ojačane sigurne prostorije. Imali su i spoljašnje terase, roštilje, ljuljaške za decu... Ali niko u Kfar Azi ili u drugim kibucima nije zamišljao da bi Hamas mogao da probije izraelsku odbranu i ubije toliko ljudi, piše BBC.

Vojska se priprema za invaziju

Gaza će uskoro postati grad šatora

Izraelska vojska se priprema za kopnenu invaziju i upad u Pojas Gaze. Upozorila je da će se borbe intenzivirati iako broj žrtava i u Izraelu i u Gazi i dalje raste.

- Pretrpeli smo velike gubitke. To nas neće zaustaviti i neće oslabiti našu odlučnost. Prizori koji će uskoro stizati iz Gaze neće biti prijatni - rekao je portparol izraelske vojske potpukovnik Jonathan Conricus. Izrelski ministar odbrane Joav Galant, je, kako prenosi Rojter, održao sastanak sa vojnicima u blizini Gaze:

- Ono što je bilo u Gazi više neće biti. U ofanzivu smo krenuli iz vazduha, uskoro ćemo i sa zemlje - rekao je on. Izraelski Ministarstvo unutrašnjih poslova je pozvalo građae da pripreme sigurno mesto i dovoljno hrane, vode i drugih zaliha za 72 sata. Brojke

1.200 ubijenih u Izraelu

2.700 ranjenih u Izraelu

950 poginulih u Gazi

4.500 ranjenih u Gazi

1.500 ubijenih militanata

150 osoba je oteo Hamas

UKRATKO

- Pojas Gaze gde živi 2,3 miliona ljudi juče je ostao bez struje u sklopu potpune izraelske blokade

- SAD, Izrael i Egipat pregovaraju o otvaranju sigornosnog koridora za izvlačenje civila iz Pojasa Gaze

- Unutar Pojasa Gaze je raseljeno 260.000 ljudi, saopštile su Ujedinjene nacije

- Predsednik SAD Džozef Bajden je apelovao na premijera Izraela Netanjahua da se povede više računa o civilima u Pojasu Gaze

- Više od 5.000 državljana Nemačke javilo je da želi da napusti Izrael

- U izraelskim vazdušnim napadima do sada je poginulo devet radnika UN

Kurir.rs

Štampano izdanje 12.10.2023.
foto: Kurir

DANAS OBELEŽEVAMO MIHOLJDAN! Kurir vam poklanja IKONU PREPODOBNI KIRIJAK OTŠELNIK SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM

Poklon, Ikona, Miholjdan
foto: Promo

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat i kao Miholjdan, a vezan za smenu leta i jeseni. Tim povodom, Kurir svim čitaocima poklanja IKONU SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM.

Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. Oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i verski praznik poznati su kao Miholjsko leto.

U pravoslavnom kalendaru se na ovaj praznik pominje i osveštanje bazilike Svetog Mihaila u okolini Rima, što je i objašnjenje za naziv praznika.

Veruje se da na Miholjdan ne treba obavljati kućne poslove, čistiti, spremati i slično. Ovo verovanje se uvrežilo u narodu zbog toga što treba prvo završiti sve poslove napolju koji ne mogu da čekaju zimu i hladnoću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track