OVO SE NIJE DOGODILO ČAK 50 GODINA: Počinje Izraelska OSVETA, za samo dva dana sproveli mobilizaciju BEZ PRESEDANA!
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Printscreen

OVO SE NIJE DOGODILO ČAK 50 GODINA: Počinje Izraelska OSVETA, za samo dva dana sproveli mobilizaciju BEZ PRESEDANA!

Planeta -

Izraelska vojska je za kratko vreme uspela da mobiliše oko 360.000 rezervista.

To je najveća mobilizacija u Izraelu od Jom Kipurskog rata 1973. godine, kada je mobilisano 400.000 rezervista nakon iznenadnog arapskog napada koji su predvodili Egipat i Sirija.

"U roku od 48 sati mobilisali smo 300.000 rezervista", pohvalio se u ponedeljak portparol izraelske vojske.

Ovo čini Izraelske odbrambene snage neuporedivim sa ostatkom sveta, prokomentarisao je vojni analitičar Franc-Stefan Gadi.

Pozvano je oko četiri odsto od 9,8 miliona stanovnika zemlje, od kojih su se mnogi vratili iz inostranstva zbog poziva u rat nakon napada Hamasa na Izrael, navodi Vašington post.

Neki su se dobrovoljno prijavili, iako su bili preko starosne granice za mobilizaciju.

"Izgubio sam oca, strica i rođaka u jomkipurskom ratu, objasnio je za Vašington post biznismen iz Tel Aviva Noam Lanir (56).

Noam Lanir je jedan od vođa rezervističke grupe Braća i sestre po oružju, koja je protestovala protiv vladinog plana Benjamina Netanjahua da ograniči ovlašćenja Vrhovnog suda.

Dao je svoj privatni avion za prevoz Izraelaca koji žele da se vrate kući iz Italije i Grčke.

"Preživeli smo Aušvic, preživeli smo jomkipurski rat. Preživećemo i ovo", kaže Lanir.

Izraelci služe obavezni vojni rok od 18. godine, nakon čega se upućuju u rezervni sastav, do 40. godine. Mnogi Izraelci su požurili da se vrate kući iz inostranstva, a mnoge avio-kompanije otkazuju letove, pa su cene karata naglo porasle.

Na aerodromu u Berlinu čekalo je nekoliko desetina Izraelaca u nadi da će ući u avion za Tel Aviv. Prvo vojska, rekli su im, najavljujući da na let bez karte mogu uzeti samo deset ljudi.

Izraelska nacionalna avio-kompanija El Al saopštila je da planira dodatne letove. U evropske zemlje poslata su i dva transportna aviona Herkules, saopštila je vojska.

Letovi su puni, rekli su novinarima Vašington posta izraelski rezervisti koji se vraćaju kući sa aerodroma u Majamiju, koji ima direktan let El Al za Tel Aviv.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Bonus video:

09:34

NACIJA U ŠOKU: POLA MILIONA IZRAELACA U SLUŽBI ODBRANE! Uživo iz Tel Aviva, Izrael Dojč: Jasno je da su se mesecima PRIPREMALI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track