"NE DAJ BOŽE DA UPOTREBE SVE! ONDA SVEDOČIMO KRAJU CIVILIZACIJE" Kovač: Ako se teror nastavi ovim tempom i one se UKLJUČUJU U RAT
Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, Kurir tv

napad na izrael

"NE DAJ BOŽE DA UPOTREBE SVE! ONDA SVEDOČIMO KRAJU CIVILIZACIJE" Kovač: Ako se teror nastavi ovim tempom i one se UKLJUČUJU U RAT

Planeta -

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji gostovao je u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru sa voditeljima o ratu u Izraelu i neočekivanom napadu Hamasa na Gazu. Ovaj napad odvukao je fokus svetske javnosti sa rata u Ukrajini, na države koje su vekovima u sukobu biblijskih razmera - Izraela i Palestine.

Mitar Kovač
foto: Kurir tv

SUKOB BIBLIJSKE STAROSTI:

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u subotu da je zemlja "u ratu", nakon što su palestinski militanti u Gazi ispalili smrtonosnu salvu raketa i poslali naoružane ljude na teritoriju Izraela u velikoj eskalaciji dugotrajnog sukoba između dve strane.

Izraelska vojska je saopštila da je više hiljada raketa lansirano iz pojasa Gaze u Izrael, dok su se naoružane terorističke grupe infiltrirali u Izrael kopnom, morem i vazduhom paraglajderima. Više eksplozija se čulo iznad Jerusalima, Tel Aviva i na jugu Izraela - neke eksplozije su verovatno bile presretanje nadolazećih raketa - dok su vazdušni napadi poslali Izraelce u podzemna skloništa.

Izrael, rat
foto: Kurir tv

Kovač se osvrnuo na tu nesreću i masovno stradanje civila, što je neuporedivo sa krizom u Ukrajini, jer su tamo stradali vojnici, dok ovde ginu civili:

- U samom početku Hamasovci su ispoljavali ogromne zločine prema Izraelcima, a sa druge strane vidimo neprimereno dejstvo po civilnim objektima i zgradama - započinje Kovač.

On veruje da takve strateške odluke ne smeju da se donose, i da se teško oružje ne sme potezati:

- Koliko dece, žena, stara završi u tom gutajućem plamenu? Broj umrlih je uvek veći od onih koje "promovišu". Nažalost to je takav prostor, mržnja je sa obe strane, i generacije rođenih smatraju da im je za nebezbednost kriva druga strana... Diplomatski pregovori - rekao je Kovač i dodao:

- Tu više civili ne mogu da opstanu, nema struje, vode, hrane... Svi u pojasu Gaze su nebezbedni. Kopnena operacija je besmislena, ako najavljuju da će pronaći Hamasovce, to neće biti rešivo tako, nego jedino diplomatskim putem - istakao je Kovač.

03:20

AKO OVAKO NASTAVE BOJIM SE DA ĆEMO SVEDOČITI KRAJU CIVILIZACIJE Kovač: Najavili su da će ih pronaći, NIŠTA OD TOGA, PREOSTAJE IM JEDNO

"Mnoge arapske zemlje stoje iza Palestine, a ako se teror nastavi, i one će se uključiti u rat", nastavlja Kovač:

- Teško je suditi da svedočimo i da li će biti Trećeg Svetskog rata, teško je reći... Mnogi dobrovoljci će se uključiti, ali nije sporno kada govorimo o predznacima. Svet se nalazi u konfliktima u domenu oko diplomatije, energetike, a sve je počelo energetskom krizom i ratom u Ukrajini, Daleki Istok, Kina, njih smo pomalo zaboravili... Do sada je ljudski rod potvrdio da je sve oružje koje je imao upotrebio. Sada, tek ima masovna sredstva razaranja, ne daj Bože da ih upotrebi, jer onda možemo govoriti i o kraju civilizacije - smatra Kovač.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:23

IZRAEL ĆE PREGAZITI HAMAS, ALI SU TO TERORISTI I ŽELELI ZBOG OVOGA! Obradović šokirao tvrdnjama: Ovo im je način da se prošire

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja