KIM DŽONG UN POSLAO PISMO PUTINU: Želimo vam pobedu protiv hegemonije imperijalista
Foto: EPA Mikhail Metzelsputnikkremlin P

KIM DŽONG UN POSLAO PISMO PUTINU: Želimo vam pobedu protiv hegemonije imperijalista

Planeta -

Lider Severne Koreje Kim Džong Un poslao je danas telegram predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, poželevši pobedu ruskog naroda u borbi protiv "hegemonije imperijalista".

Telegram je poslat povodom 75. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Severne Koreje.

"Veoma sam zadovoljan činjenicom da sam nedavno bio u zvaničnoj poseti Rusiji i iskreno razmenio mišljenje sa drugom Putinom o razvoju prijateljskih odnosa Severne Koreje i Rusije", poručio je Kim, uz nadu da će "ruski narod uvek biti pobednik u borbi protiv istrajne hegemonističke politike imperijalista, čuvajući svoj suverenitet, dostojanstvo, bezbednost i mir u zemlji".

Vladimir Putin, Kim Džong-un
foto: AP Vladimir Smirnov

Predsednik Rusije, s druge strane, istakao je danas da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim pravcima i tom prilikom čestitao Kim Džong Unu 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Kako je pre dva dana saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, SSSR je bio prva država, koja je priznala nezavisnost Severne Koreje. Odlučujuću pomoć u ratu za samostalnost Severnoj Koreji pružili su vojnici sovjetske vojske, koji su 1945. oslobodili Korejsko poluostrvo od japanskih kolonizatora, podseća Moskva.

"Danas ruski i korejski narod vezuju bliske veze prijateljstva, dobrosusedstva i saradnje, koja se zasniva na principima međusobnog poverenja i poštovanja", navelo je nedavno rusko MSP.

Nakon nedavne posete Kim Džong Una Rusiji, u planu je i poseta ministra spoljnih poslova Rusije Severnoj Koreji.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja