ROK ISTIČE U PONOĆ: Sprema se kopnena ofanziva, vojska upozorila stanovnike Gaze da se evakuišu, svako ko ostane RIZIKUJE ŽIVOT
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Printscreen

novi detalji

ROK ISTIČE U PONOĆ: Sprema se kopnena ofanziva, vojska upozorila stanovnike Gaze da se evakuišu, svako ko ostane RIZIKUJE ŽIVOT

Planeta -

Izrael je naredio stanovništvu i trupama UN na severu Pojasa Gaze da se u roku od 24 sata prebace na južni deo.

To je potvrdio zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

- Nešto pre ponoći u četvrtak šefovi Кancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova i timova Odeljenja za bezbednost u Gazi obavešteni su od svojih oficira za vezu u izraelskoj vojsci da bi celokupno stanovništvo Gaze severno od Vadi Gaze trebalo da se preseli u južnu Gazu u naredna 24 sata - rekao je Dužarik.

Izraelska vojska je objavila sledeću poruku:

- IDF poziva na evakuaciju svih civila grada Gaze iz njihovih domova na jug radi njihove sigurnosti i zaštite i da se presele u područje južno od Vadi Gaze - navodi izraelska vojska i dodaje da je putanja prikazana na mapi.

Vojska je naglasila da vodi rat protiv Hamasa, a ne protiv civila.

- Teroristička organizacija Hamas je vodila rat protiv države Izrael, a grad Gaza je područje u kojem se odvijaju vojne operacije. Evakuacija je zbog vaše bezbednosti. Moći ćete da se vratite u grad Gaza samo kad bude objavljeno drugo saopštenje koje to dozvoljava. Ne približavajte se području bezbednosne ograde sa Izraelom. Hamasovi teroristi se kriju u gradu unutar tunela ispod kuća i unutar zgrada u kojima žive nedužni civili Gaze. Civili grada Gaze, evakuišite se na jug zbog sopstvene bezbednosti i bezbednosti svojih porodica i distancirajte se od Hamasovih terorista koji vas koriste kao živi štit. U narednim danima ID će nastaviti da značajno deluje u gradu Gaza i uložiće velike napore da izbegne povredu civila - navodi se u poruci.

UPOZORENJE VAŽI ZA CELU SEVERNU GAZU

Vojni zvaničnik kaže za Armijski radio da upozorenje važi za celo područje severne Gaze.

Izraelska vojska veruje da je oko 300.000 do 400.000 stanovnika oblasti severno od grada Gaze već pobeglo, ali želi da očisti i sam grad. Prema podacima UN oko 340.000 stanovnika Gaze raseljeno je otkako je Izrael započeo svoju kampanju odmazde.

PORUKE I NA ARAPSKOM

Portparol IDF Danijel Hagari naglašava da Izrael ne želi da naudi palestinskim civilima.

- Mi se borimo protiv terorističke grupe, a ne protiv stanovništva Gaze. Ne želimo da civili budu povređeni, ali ne možemo da živimo sa vladavinom Hamasa-ISIS blizu naše granice - rekao je Hagari.

Dodaje da naredba o evakuaciji Palestinaca iz tog područja ima za cilj da vojsci omogući "slobodu delovanja i produbi štetu" protiv Hamasa.

- Hamas je izvršio jedno od najstrašnijih dela koje je svet video. Radimo na evakuaciji stanovnika kako bismo produbili štetu i urušili tu organizaciju - kaže Hagari.

UN su odmah saopštile da bi evakuacija takvih razmera u roku od 24 sata bila nemoguća.

- Razumemo da će potrajati nekoliko dana. Prenosimo upozorenje putem komunikacionih kanala i na arapskom. Postoje načini da poruka stigne do stanovništva. Кo ne posluša dovodi svoju porodicu u opasnost - rekao je Hagari.

Kaže i da je u proteklom danu bilo više sukoba između vojnika i militanata Hamasa duž granične ograde u Gazi, ali i nekoliko incidenata na izraelskoj teritoriji.

IDF veruje da je locirala ogromnu većinu terorista koji su se infiltrirali u Izrael prošlog vikenda i da nijedan novi terorista nije uspeo da uđe u zemlju poslednjih dana.

Agencija UN za palestinske izbeglice kaže da je premestila svoj glavni operativni centar i nelokalno osoblje u Gazu na jug dok Izrael upozorava civile da se evakuišu u tom pravcu.

Agencija upozorava Izrael da mora zaštititi civile u školama i skloništima UN.

(Kurir.rs/RIA/Times of Israel)

Bonus video:

01:46

IZRAEL 11 GODINA NAPADA SIRIJU, A METAK NIJE ISPALIO NA ISIL! Damjanović tvrdi: Vrše kontinuirani politiku državnog terora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja