SATELITSKI SNIMCI RAZOTKRILI DOGOVOR PUTINA I KIMA Bela kuća objavila slike: Dramatični prizori snimljeni na granici (FOTO)
Foto: EPA Mikhail Metzelsputnikkremlin P

SATELITSKI SNIMCI RAZOTKRILI DOGOVOR PUTINA I KIMA Bela kuća objavila slike: Dramatični prizori snimljeni na granici (FOTO)

Planeta -

Bela kuća je u petak saopštila da je Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije za rat u Ukrajini.

Spekulacije o mogućem planu Severne Koreje da popuni ruske zalihe municije isušene tokom njenog dugotrajnog rata sa Ukrajinom rasplamsale su se prošlog meseca, kada je severnokorejski lider Kim Džong-un otputovao u Rusiju da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom i poseti ključna vojna mesta.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD veruju da Kim traži sofisticirane ruske tehnologije naoružanja u zamenu za municiju za jačanje vojnog i nuklearnog programa Severne Koreje.

Bela kuća je objavila slike za koje je rekla da su kontejneri utovareni na brod pod ruskom zastavom pre nego što su vozom prebačeni u jugozapadnu Rusiju. Kontejneri su otpremljeni između 7. septembra i 1. oktobra između Nadžina, Severna Koreja, i Dunaja u Rusiji, navodi Bela kuća.

- Osuđujemo Severnu Koreju što je Rusima obezbedila ovu vojnu opremu, koja će se koristiti za napade ukrajinskih gradova i ubijanje ukrajinskih civila i nastavak nelegitimnog rata Rusije - rekao je Kirbi.

- U zamenu za podršku, procenjujemo da Pjongjang traži vojnu pomoć od Rusije, uključujući borbene avione, rakete zemlja-vazduh, oklopna vozila, opremu za proizvodnju balističkih projektila ili druge materijale i druge napredne tehnologije - dodao je on.

Vladimir Putin, Kim Džong-un
foto: AP Vladimir Smirnov

SAD su optužile Severnu Koreju da je Rusiji ranije davala municiju, artiljerijske granate i rakete. Severna Koreja je ranije negirala da je dala oružje Moskvi. Centar za strateške i međunarodne studije, vašingtonski istraživački centar, objavio je prošle nedelje satelitske fotografije koje pokazuju naglo povećanje železničkog saobraćaja duž granice Severne Koreje i Rusije.

U izveštaju se navodi da su satelitski snimci od 5. oktobra zabeležili „dramatičan i nezabeležen nivo saobraćaja teretnih vagona“ u železničkom objektu Tumangang. Rečeno je da slike pokazuju otprilike 73 vagona, dok pregled prethodnih satelitskih snimaka u proteklih pet godina pokazuje najviše 20 vagona u ovom objektu.

Kim je prošlog meseca, nakon što se sastao sa Putinom, pozvao na eksponencijalno povećanje proizvodnje nuklearnog oružja i da njegova zemlja igra veću ulogu u koaliciji nacija koje se suprotstavljaju Sjedinjenim Državama u novom hladnom ratu.

Tokom Kimovog šestodnevnog putovanja u Rusiju, njegovog najdužeg putovanja u inostranstvo kao lidera, dve zemlje su rekle da su razgovarale o jačanju svojih odbrambenih veza, ali nisu otkrile nikakve konkretne korake. Strani stručnjaci spekulišu da su dve zemlje, obe zatvorene u konfrontaciji sa Zapadom, nastojale da postignu sporazume o transferu oružja kršeći rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Putovanje u Rusiju je takođe bilo Kimovo prvo inostrano putovanje od pandemije, tokom koje je Severna Koreja uvela stroge granične kontrole više od tri godine.

Posle decenija vrućih i hladnih odnosa, Rusija i Severna Koreja su se zbližile od invazije Moskve na Ukrajinu 2022.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track