ŠIROM FRANCUSKE RASPOREĐENO 7.000 VOJNIKA: Makron izdao naređenje zbog "hitne situacije"
Foto: EPA Anna Szilagyi, AP Ludovic Marin

nakon ubistva nastavnika koje je počinio islamista

ŠIROM FRANCUSKE RASPOREĐENO 7.000 VOJNIKA: Makron izdao naređenje zbog "hitne situacije"

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron naredio je da se radi jačanja bezbednosti širom Francuske rasporedi 7.000 vojnika posle napada radikalizovanog islamiste koji je u školi nožem ubio nastavnika i ranio tri osobe.

Napad se dogodio juče u školi u severnom francuskom gradu Arasu u vreme globalnih tenzija zbog rata Izraela i palestinskog Hamasa.

Francuska vlada povećala je stanje pripravnosti zbog "hitne situacije zbog napada" što Vladi omogućava da privremeno angažuje vojsku da štiti javna mesta.

Antiterorističke službe istražuju napad, a privedeni su osumnjičeni napadač i još nekoliko ljudi, kažu tužioci.

Dokumenti u koje je imao uvid AP, pokazuju da je on iz oblasti Ingušetije u ruskim kavkaskim planinama, koja se graniči sa Čečenijom. Vlasti su ga prvo identifikovale kao Čečena.

Za sada nije jasan motiv napadača koji, po izveštajima, odbija da razgovara sa istražiteljima.

Emanuel Makron
foto: EPA Anna Szilagyi

Osumnjičeni za napad je bio pod prismotrom od letos pod sumnjom da je islamski radikalizovan, rekli su u francuskoj obaveštajnoj službi agenciji AP.

On je u četvrtak bio priveden radi ispitivanja na osnovu nadzora njegovih telefonskih poziva, ali isražitelji nisu videli znake da sprema napad, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen. Međutim on je napao samo dan kasnije.

Francuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makronfoto: EPA Filip Singer

Ove nedelje su ionako bile pojačane mere bezbednosti oko stotina jevrejskih lokacija širom zemlje zbog verskih praznika i rata u Izraelu.

Francuska obaveštajna služba nagoveštava da postiji veza između rata na Bliskom istoku i odluke osumnjjičenog da napadne, rekao je ministar.

On je rekao da su vlasti privele 12 ljudi blizu škola ili verskih mesta od kada je palestinski Hamas napao Izrael, da su neki od njih bili naoružani i spremali se da deluju.

Francuska vojska
foto: AP/Adrien Courant

Škola gde je izvršen napad danas je ponovo otvorena, ali samo za one koji hoće da dođu i traže podršku. Nema nastave.

Mnoge u Francuskoj napad od petka je podsetio na ubistvo još nastavnika Samjuela Patija pre tačno tri godine blizu njegove škole u oblasti Pariza. Njemu je glavu odsekao radikalizovani Čečen koga je kasnije ubila policija.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track