IZRAEL OPTUŽIO IRAN: Žele da otvore drugi ratni front, šalju oružje u SIRIJU da bi udarili sa severa
Foto: Reuters 4 1 2016

ESKALACIJA

IZRAEL OPTUŽIO IRAN: Žele da otvore drugi ratni front, šalju oružje u SIRIJU da bi udarili sa severa

Planeta -

Visoki izraelski zvaničnik optužio je Iran da pokušava da otvori drugi ratni front raspoređivanjem oružja u Siriji i njegovim slanjem kroz tu zemlju koja se nalazi severno od Izraela.

To je onjavio Skaj njuz, koji navodi da je optužba stigla u trenutku pojačanih priprema Izraela za kontraofanzivu na jugu, u Pojasu Gaze.

Navodi se da je na post objavljen na društvenoj mreži X (bivši Tviter) koji je izneo takav scenario odgovorio Džošua Zarka, šef odeljenja za strateška pitanja Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

- Oni (Iran) to rade - glasio je odgovor Zarke.

Britanska televizija podseća da je prošle nedelje Sirija optužila Izrael za izvođenje vazdušnih napada na aerodrome u Damasku i Alepu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da je u subotu izvršen vazdušni udar na pistu međunarodnog aerodroma u Alepu.

Navedeno je da se zo desilo nekoliko sati pošto je pista popravljena zbog prethodnog sličnog napada izvedenog u četvrtak.

Izraelska vojska nije potvrdila da je izvela napad na taj aerodrom, ali je saopštila da je gađala mete u Siriji kao odgovor na vazdušne sirene koje su se oglasile u dva sela u severnom delu Izraela i na Golanskoj visoravni.

Hosein Amir-Abdolahijan, iranski ministar spoljnih poslova, rekao je danas da su "naoružane grupe" u regionu "u potpunosti spremne" da odgovore na bilo kakav potez Izraela.

Ministar je to izjavio u Bejrutu na kraju turneje tokom koje je posetio Siriju, Irak i Liban, gde Iran ima veliki uticaj i gde je raspoređeno desetine hiljada boraca koje podržava Iran, javila je agencija AP.

(Kurir.rs/Sky News/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja