PUTIN SE SPREMA ZA ODLAZAK KOD SIJA: Šef Kremlja objasnio razliku između projekta predsednika Kine i zemalja "s kolonijalom crtom"
Foto: Fred DUFOUR / AFP / Profimedia, Shutterstock

POSETA PEKINGU POVODOM FORUMA INCIJATIVE POJAS I PUT

PUTIN SE SPREMA ZA ODLAZAK KOD SIJA: Šef Kremlja objasnio razliku između projekta predsednika Kine i zemalja "s kolonijalom crtom"

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da kinesku incijativu Pojas i put vidi kao želju za saradnjom na globalnoj sceni, objavile su danas ruske i kineske novinske agencije, a prenosi Rojters.

- Mi vidimo da neki na na to gledaju kao na pokušaj Narodne Republike Kine da nekoga zgnječi pod sobom, ali mi to ne gledamo na taj način: mi samo vidimo želju za saradnjom - prenela je Putinove reči ruska državna agencija RIA Novosti.

Navodi se da je Putin to kazao u intervjuu za Kinesku medijsku korporaciju.

- Po mom mišljenju, glavna prednost koncepta saradnje koji je predložila Kina jeste što u okviru te saradnje niko ne nameće ništa onim drugima - ocenio je šef Kremlja.

Vladimir Putin
foto: AP Grigory Sysoyev

Navodi se da je Putin izveštaču kineske državne televizije u Moskvi kazao da takav koncept "samo pruža mogućnosti".

- To je razlika između inicijative Pojas i put predsednika Sija (Đinpinga) i drugih projekata kojima teže zemlje sa kolonijalnom crtom - rekao je Putin.

Si Đinping
foto: AP Gianluigi Guercia

Rojters navodi da predsednik Rusije treba da učestvuje na trećem forumu inicijative Pojas i put koji će biti održan u Pekingu 17. i 18. oktobra.

Britanska agencija podseća da je Putin bio učesnik i dva prethodna foruma, održana 2017. i 2019.

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track