KAKO JE SUKOB U UKRAJINI POMOGAO PALESTINI U NAPADU NA IZRAEL? Miletić otkrio: Njihova saradnja sa drugim državama je dosta veća!
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

KAKO JE SUKOB U UKRAJINI POMOGAO PALESTINI U NAPADU NA IZRAEL? Miletić otkrio: Njihova saradnja sa drugim državama je dosta veća!

Planeta -

Deseti je dan rata na Bliskom istoku. Od početka sukoba nastradalo je skoro 3.700 ljudi. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Tel Avivu i predgrađima.

Teško je uspostaviti kontakt sa ljudima koji žive u Tel Avivu jer su skloništa njihov dom. Ipak, ekipa Redakcije uspela je da stupi u vezu sa Liorom Jaaranom koji nam je poslao snimke iz Tel Aviva i opisao trenutnu situaciju.

Ovako izgleda tamošnja svakodnevnica:

01:01

Lior Jaaran poslao snimke iz Tel Aviva i opisao trenutnu situaciju.

Izraelske trupe počele su lov na komandanta Hamasa u Pojasu Gaze, kojeg opisuju kao palestinskog Osamu bin Ladena. Obećavaju da će ga pronaći gde god se skrivao i ističu da su mu dani odbrojani, a u pitanju je Jahja Sinvar.

O ovome, između ostalog, razgovarao je gost jutarnjeg programa na Kurir televiziji, Ivan Miletić, ekspert za odbranu i bezbednost.

Prvo je detaljnije pričao o Jahji Sinvaru, pa je odgonetnuo da li su Izrael i Vašington znali za njega i pre sedmog oktobra.

Izrael
foto: IDF

- Poznati su svi ti akteri, njihove biografije su i te kako kolorične, to su ljudi koji su u toj organizaciji duži vremenski period. Oni su učestvovali u raznim borbama, nisu oni sve vreme na Pojasu Gaze, već su pokretni. Ako ništa drugo, taj Pojas Gaze se oslanja na vodu, odnosno sredozemlje, pa im je lako da idu i na druga bojišta. Dosta tih boraca, pa i sam komandant, bili su umešani u sukobe u Siriji. Dakle, oni imaju jedno interesantno borbeno iskustvo. Očigledno da su dosta toga naučili od informacija tokom rata u Ukrajini, a naročito o upotrebi dronova i kako da manji protivnik nadmudri većeg, što se i desilo sa ovom situacijom i napadom koji se desio iz Gaze - započeo je Miletić, pa nastavio:

- Oni očigledno imaju veće borbene kapacitete, što znači da je saradnja sa drugim državama dosta veća. S druge strane, pojavila im se i konkurencija od nekih drugih palestinskih organizacija, koje su manje, ali radikalnije. Da bi oni držali primat, pokazali su to šta su pokazali i samim tim su izazvali Izrael na reakciju koja će tek da sledi za ovo sve.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:35

SITUACIJA ĆE ESKALIRATI Lutovac analizira sukob na Bliskom istoku: Izrael ima podršku Amerike, neće stati dok ne ispuni ciljeve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track