U UKRAJINU STIGAO 31 AMERIČKI ABRAMS: Kijev treba da odluči kada i gde će ih koristiti
Foto: Foto: Youtube/MiliSource/Animation Town

U UKRAJINU STIGAO 31 AMERIČKI ABRAMS: Kijev treba da odluči kada i gde će ih koristiti

Planeta -

Američka vojska saopštila je da su svi "abrams" tenkovi američke proizvodnje koje je Bajdenova administracija obećala Kijevu, stigli su u Ukrajinu.

U Ukrajinu stigao 31 tenk, kao i svi Ukrajinci koji su se obučavali na njima, zajedno sa municijom i rezervnim delovima za tenkove, saopštio je pukovnik Martin O'Donel, portparol američke vojske za Evropu i Afriku.

"Ispunili smo svoj deo dogovora. Od ove tačke na njima je da odrede kada i gde će pokazati svoje sposobnosti", dodao je O’Donel.

Vojni zvaničnici kažu da bi moglo potrajati pre nego što "abramsi" budu poslati na bojno polje, obzirom da Kijev tek treba da odluči kada i gde će ih koristiti.

"Mislim da će Ukrajina biti promišljena kada i gde će ih koristiti", rekao je O’Donel. "'Abrams' tenk je pakleno oklopno vozilo, ali nije srebrni metak. Na kraju krajeva, odlučnost Ukrajine da se probije je najvažnija".

Nakon obećanja SAD da će donirati tenkove Ukrajini usledila su obećanja evropskih zemalja da će poslati nemačke tenkove "leopard 2". Nemačka nije želela da odobri ovu odluku pre nego što Amerika ne saopšti slično obećanje.

Prva država koja je pristala da pošalje tenkove u Ukrajinu bila je Velika Britanija, koja je obećala tenkove svoje proizvodnje – "čelendžere".

Ukrajina je zatražila stotine zapadnih tenkova za svoju ofanzivu. Do danas su primili na desetine, a dobar deo njih su uništile ruske snage.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja