PUTIN UMIRUJE SVET: Predsednik Rusije tvrdi da glavni igrači ne žele da sukob Izraela i Hamasa eskalira, objasnio ZAŠTO
Foto: AP/Ng Han Guan

EKSPLOZIJU U BOLNICI NAZVAO UŽASNOM KATASTROFOM

PUTIN UMIRUJE SVET: Predsednik Rusije tvrdi da glavni igrači ne žele da sukob Izraela i Hamasa eskalira, objasnio ZAŠTO

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je sinoćnja eksplozija u bolnici u gradu Gazi u kojoj su stradale stotine Palestinaca "užasna katastrofa" koja je pokazala da sukob Izraela i Hamasa treba da bude okončan putem pregovora.

Palestinski zvaničnici su za eksploziju okrivili izraelski vazdušni udar i objavili da je u bolnici stradalo oko 500 ljudi.

Izrael je negirao krivicu i saopštio da je eksplozija izazvana neuspelim lansiranjem rakete koja je izvela palestinska ekstremistička organizacija Islamski džihad.

- Što se tiče udara na bolnicu, ta tragedija je užasan događaj. kada stotine ljudi pogine i stotine budu ranjene to je, naravno, katastrofa - kazao je Putin.

Vladimir Putin
foto: AP/Ng Han Guan

On to rekao nakon razgovora sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom tokom foruma incijative Pojas i put u Pekingu.

- Stvarno se nadam da će ovo biti signal da treba da okončamo ovaj sukob što je pre moguće. U svakom slučaju, potrebno je da se usredsredimo na mogućnost pokretanja nekih kontakata i pregovora - poručio je predsednik Rusije.

Vladimir Putin
foto: AP/Dmitry Azarov

Rojters navodi da je Putin u ponedeljak razgovarao s iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, egipatskim predsednikom Abdel Fatahom al Sisijem, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Vladimir Putin
foto: AP/Andy Wong

Navodi se da je šef Kremlja u tim razgovorima stekao utisak da niko od velikih igrača ne želi eskalaciju sukoba.

- Imam utisak da niko ne želi da se ovo nastavi, da se sukob razvije i da se situaciju dodatno pogorša. Po mom mišljenju, glavni igrači, od kojih neki po definiciji to ne žele, drugi se nečega plaše, ali imam utisak da praktično nema igrača spremnih da rasplamsaju ovaj sukob i pretvore gau rat širokog obima - poručio je Putin i dodao da je o tome razgovarao i sa Sijem.

(Kurir.rs/Reuters)

Bonus video:

04:08

KO FINANSIRA NEMIRE NA TLU EVROPE?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track