KAKO SU RUSI OBORILI DVA UKRAJINSKA SU-24?! Nosili su rakete "senka oluje" (VIDEO)
Foto: AP

KAKO SU RUSI OBORILI DVA UKRAJINSKA SU-24?! Nosili su rakete "senka oluje" (VIDEO)

Planeta -

Ruski izvori tvrde da su ruske snage oborile ukrajinske Su-24 koji su nosili rakete Storm šedou uz pomoć sistema za elektronsko ratovanje kako bi “prevarili” odbranu Ukrajine.

Ruski mediji tvrde da su kao rezultat obmane protivnika uništeni ciljevi na aerodromu Mirgorod, uključujući sistem protivvazdušne odbrane, kao i punkt za raspoređivanje pripadnika Oružanih snaga Ukrajine koji su bili spremni za slanje na front.

Ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane ispalio je nekoliko projektila u pokušaju da obori vazdušne ciljeve koji su se pojavili na ekranima radara. Međutim, PVO rakete su eksplodirale u vazduhu, a da nisu postigle prave ciljeve. Kako se kasnije ispostavilo, oni su, u stvari, odgovarali na mamce koje su generisala ruska sredstva za elektronsko ratovanje.

Posle otkrivanja položaja, ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane je uništen raketom. Takođe, na aerodromu u Mirgorodu su uništena dva aviona Vazduhoplovstva Ukrajine. Kako je u jednom od svojih jutarnjih materijala izvestilo „Vojni Pregled“, pogođena su dva ukrajinska bombardera Su-24.

Nedavno je ukrajinska vojska koristila avione ovog tipa za lansiranje projektila dobijenih od nekih država članica NATO-a, uključujući SCALP i Storm šedou.

Ovo nije prvi put da se ukrajinska vojska žali da ruske trupe obmanjuju njihove posade PVO kompleksa koristeći simulirane ciljeve formirane stvaranjem elektronskih smetnji. Takvi ciljevi primoravaju sisteme PVO da pucaju u vazduh skupom municijom zapadne proizvodnje.

Treba napomenuti da su kombinovani raketni i dronovski napadi ruske vojske tokom noći gađali i ciljeve u Kirovogradskoj i Hmeljničkoj oblasti, ali i u Zaporoškoj oblasti pod kontrolom kijevskog režima.

Tokom njih uništeni su sistemi logističke podrške koji su pripadali ukrajinskim trupama, kao i skladišta municije i vojne opreme.

Nedavno je pisano i o pritužbi Rumunije kada su ruski sistemi elektronskog ratovanja onesposobili njihove brodove u Crnom moru. Rusi su takođe počeli da prilagođavaju svoje sisteme za elektronsko ratovanje za suzbijanje lovaca F-16.

Prošle godine je već pisano o formiranju čitavih bataljona za elektronsko ratovanje u formacijama Zapadne vojne oblasti RF. Oni nastoje zaštititi trupe, društvene i industrijske objekte od visokopreciznog oružja. Bataljoni su opremljeni kompleksima koji mogu da potisnu neprijateljske GPS sisteme, komunikacije i navigaciju.

U izveštaju Royal United Services Institute (RUSI) sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu navodi se kako je moskovsko elektronsko ratovanje veoma efikasno i obarao skoro 10.000 ukrajinskih dronova mesečno, dakle oko 333 dronova dnevno.

Kao i njihova „ešalonirana“ protivvazdušna odbrana, sa progresivno preklapajućim sistemima zemlja-vazduh kratkog, srednjeg i dugog dometa, ruske kopnene snage imaju adekvatno raspoređene platforme za elektronsko ratovanje koje pokrivaju svakih 10 kilometara fronta. Podsetimo, front u Ukrajini se rasteže na oko 1000 kilometara.

Rusija vodi u elektronskom ratovanju, pripremajući se u tehnološkom smisli još od rata u Siriji 2015. godine ali i aneksije Krima godinu dana ranije.

Kasniji izveštaji u vodećoj zapadnoj štampi dodatno su otkrili stepen uspeha ruskog elektronskog ratovanja koji je mučio ukrajinske operacije, sa najrazličitijim spektrom sistema za rešavanje svih mogućih pretnji, od dronova, komunikacija, signala za satelitsku navigaciju i satelita.

RUSKI SISTEMI ELEKTRONSKOG RATOVANjA

Automatska stanica za ometanje Žitel R-330Ž je dizajnirana za otkrivanje, dometanje i ometanje satelitskih i ćelijskih komunikacionih stanica, kao i sistema satelitske navigacije u dometu od 20-30 km.

Pored ove, Krasuha-2, Krasuha-4, RB-341V LEER-3, Murmansk-BN i Moskva-1 su neke od podjednako poznatih platformi elektronskog ratovanja, koje obavljaju ometanje radio, komunikacione, signala radarske satelitske navigacije različitih frekvencija, zajedno sa ulogama elektronske podrške i elektronskog napada.

Takođe je pisano kako je sistem 14Ts227 Tobol poremetio „sinhronizaciju“ satelitske internet usluge Starlink sa zemaljskim terminalima.

Ruska vojska počinje da koristi i Parodist, toliko tajni sistem elektronskog ratovanja da ne postoji ni njegova fotografija. Nedavno je pisano, navodi sajt oruzjeonline.com i o dva nova sistema za elektronsko ratovanje, već raspoređena na frontu.

Studija RUSI stručnjaka je takođe otkrila jedan ometač, Šipovnik-Aero, odgovoran za obaranje mnogih ukrajinskih bespilotnih letelica. „Šipovnik-Aero se pokazao kao posebno efikasan sistem jer ima nizak signal i može to dodatno zamagliti oponašanjem drugih emitera i komunikacionih uređaja.

-Takođe ima sofisticiran spektar efekata za obaranje bespilotnih letelica. Ruska vojska i dalje uveliko koristi navigacione smetnje u području borbe kao elektronsku zaštitu. Ovo doprinosi stopi gubitka ukrajinskih bespilotnih letelica od približno 10.000 mesečno, navodi se u studiji RUSI Džeka Votlinga i Nika Rejnoldsa.

Studija je dodala da su ruske platforme elektronskog ratovanja „u velikoj meri usmerene na poraz letelica i da ne pokušavaju da dekonflikuju njihove efekte“.

Može se pretpostaviti da pod „dekonfliktom“ autori podrazumevaju da ruske jedinice ne kapitalizuju odmah gubitak takvog sistema napadom na Ukrajince, jer uništavanje bilo koje neprijateljske platforme znači degradaciju odbrambenih sposobnosti.

ruska PVO
foto: Printskrin / You Tube

- Postoji minimalno interesovanje ruskih posada za sinhronizovanje ovih efekata sa drugim aktivnostima ili za uklanjanje njihovih efekata, dodaje se dalje u studiji.

Pored Šipovnik-Aero, ruska vojska je uveliko uvela efektore elektronskog ratovanja kako bi bila prisutna svim jedinicama na svim ešalonima. „Ukrajinske snage sada procenjuju da je najmanje jedan od ovih sistema dostupan svakom vodu unutar ruskih linijskih jedinica“, navodi se u studiji.

Trenutno se navodno razvijaju i mobilni modularni pomorski sistemi za elektronsko ratovanje. Lako se mogu instalirati na otvorenim palubama. Sistem bi trebalo da pouzdano zaštiti Mornaričke snage od protivbrodskih raketnih udara.

Patrolni brodovi projekta 22160 Vasilij Bikov prvi će dobiti nove sisteme, koji će biti ugrađeni u standardne morske kontejnere od 40 stopa. Ovo će olakšati njihovo postavljanje na palubu površinskih brodova Mornaričkih snaga Ruske Federacije.

Kurir,rs/Oruzjeonline.com

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo.

Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track