UZBUNA U NATO: Održana hitna sednica zbog sastanka Putina i Orbana
Foto: AP Grigory Sysoyev

UZBUNA U NATO: Održana hitna sednica zbog sastanka Putina i Orbana

Planeta -

Predstavnici zemalja NATO-a održali su u sredu hitnu sednicu u Budimpešti, kako bi razmotrili sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Mađarske Viktora Orbana, prenosi Blumberg pozivajući se na saopštenje Ambasade SAD u Budimpešti.

„Saveznici Mađarske iz NATO-a su izrazili zabrinutost za bezbednost, osudivši sastanak premijera Viktora Orbana s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ove sedmice“, navedeno je u saopštenju.

Kako navodi agencija, to svedoči o jačanju nesuglasica unutar vojnog bloka zbog odnosa Budimpešte s Moskvom.

Prema rečima predstavnika Ambasade SAD, ambasadori zemalja-članica Alijanse su se u četvrtak u Budimpešti sastali da bi razmotrili „probleme“, nastale posle sastanka Orbanai Putina.

U SAD su optužili Orbana da podriva jedinstvo Zapada zbog zaključivanja energetskih ugovora s Rusijom, pokušaja da ograniči pomoć Ukrajini, sprečavanja širenja NATO-a i javnih poziva Evropskoj uniji da ukine ekonomske sankcije protiv Rusije.

Premijer Mađarske Viktor Orban sastao se u utorak u Pekingu s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na marginama foruma „Pojas i put“. Prema Orbanovim rečima, Mađarska ne teži sukobu s Rusijom i želi da održi bilaterlane odnose s Moskvom u onoj meri, u kojoj to dopuštaju sankcije.

Kurir.rs/Blumberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track