MISTERIOZNI RADIO SIGNAL STIGAO DO ZEMLJE Trebalo mu je 8 milijardi godina da dođe, astronomi se našli u čudu zbog jedne stvari
Foto: Shutterstock

MISTERIOZNI RADIO SIGNAL STIGAO DO ZEMLJE Trebalo mu je 8 milijardi godina da dođe, astronomi se našli u čudu zbog jedne stvari

Planeta -

Astronomi su otkrili misterioznu eksploziju radio talasa kojoj je trebalo 8 milijardi godina da stigne do Zemlje. Brzi radio-rafal jedan je od najudaljenijih i najenergičnijih ikada uočenih.

Brzi radio talasi, ili FRB, su intenzivni, milisekundi dugi rafali radio talasa nepoznatog porekla. Prvi FRB otkriven je 2007. godine i od tada su otkrivene stotine ovih brzih, kosmičkih bljeskova koji dolaze sa udaljenih tačaka širom univerzuma.

Rafal, nazvan FRB 20220610A, trajao je manje od milisekunde, ali je u tom deliću trenutka oslobodio ekvivalent energije našeg Sunca tokom 30 godina, prema studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu "Science".

Mnogi FRB-ovi oslobađaju super svetle radio talase koji traju najviše nekoliko milisekundi pre nego što nestanu, što otežava posmatranje brzih radio talasa.

Radio teleskopi su pomogli astronomima da prate ove brze kosmičke bljeskove, uključujući niz radio-teleskopa ASKAP, koji se nalazi u zapadnoj Australiji. Astronomi su koristili ASKAP da otkriju FRB u junu 2022. i utvrde odakle potiče.

Supernova, galaksija, svemir
foto: Shutterstock

- Koristeći ASKAP-ov niz (radio) tanjira, uspeli smo da precizno utvrdimo odakle je došao rafal- rekao je koautor studije dr Stjuart Rajder, astronom na Univerzitetu u Australiji.

- Onda smo koristili veoma veliki teleskop Evropske južne opservatorije u Čileu da bismo tražili izvornu galaksiju, otkrivši da je starija i (dalja) od bilo kog drugog FRB izvora pronađenog do sada i verovatno unutar male grupe galaksija koje se spajaju - rekao je on.

Istraživački tim je pratio eksploziju do onoga što izgleda kao grupe od dve ili tri galaksije koje su u procesu spajanja, interakcije i formiranja novih zvezda. Ovo otkriće se poklapa sa trenutnim teorijama koje sugerišu da brzi radio rafali mogu doći od magnetara ili visokoenergetskih objekata koji su rezultat eksplozija zvezda.

Naučnici veruju da brzi radio rafali mogu biti jedinstvena metoda koja se može koristiti za „vaganje“ univerzuma merenjem materije između galaksija koja ostaje nepoznata.

- Ako prebrojimo količinu normalne materije u Univerzumu – atoma od kojih smo svi napravljeni – otkrićemo da nedostaje više od polovine onoga što bi danas trebalo da postoji - rekao je koautor studije Rajan Šenon, profesor na Tehnološki univerzitet Svinburn u Australiji, u saopštenju.

- Mislimo da se materija koja nedostaje krije u prostoru između galaksija, ali može biti toliko vruća i difuzna da je nemoguće videti pomoću normalnih tehnika - dodao je.

Do sada se rezultati trenutnih metoda korišćenih za procenu mase univerzuma ne slažu jedni sa drugima, što sugeriše da ceo obim univerzuma nije uključen.

- Brzi radio rafali osećaju ovaj jonizovani materijal. Čak i u svemiru koji je skoro savršeno prazan, oni mogu da 'vide' sve elektrone, a to nam omogućava da izmerimo koliko stvari ima između galaksija - rekao je Šenon.

Skoro 50 brzih radio rafala je praćeno do njihovih početnih tačaka, a oko polovina njih je pronađena pomoću ASKAP-a.

- Iako još uvek ne znamo šta uzrokuje ove masivne eksplozije energije, ovaj rad potvrđuje da su brzi radio rafali uobičajeni događaji u kosmosu i da ćemo moći da ih koristimo za otkrivanje materije između galaksija i bolje razumevanje strukture Univerzum - rekla je Šenon.

Astronomi su rekli da se nadaju da će budući radio teleskopi, koji su trenutno u izgradnji u Južnoj Africi i Australiji, omogućiti detekciju hiljada brzih radio rafala na većim udaljenostima.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track