MAKRONOVA TAJNA SLUŽBA TVRDI: Palestinska raketa sa 5 kilograma eksploziva najverovatniji uzrok masakra u bolnici u Gazi
Foto: AP/Abed Khaled, EPA Christophe Petit Tesson, Printscreen

PROCENA FRANCUSKIH VOJNIH OBAVEŠTAJACA

MAKRONOVA TAJNA SLUŽBA TVRDI: Palestinska raketa sa 5 kilograma eksploziva najverovatniji uzrok masakra u bolnici u Gazi

Planeta -

Procena francuske vojne obaveštajne službe ukazuje da je najverovatniji uzrok smrtonosne eksplozije u bolnici "Al Ahli" u gradu Gazi bila palestinska raketa s eksplozivnim punjenjem od oko pet kilograma koja je verovatno pogrešno ispaljena.

Britanski Gardijan prenosi da je to izjavio neimenovani visoki francuski vojni zvaničnik.

AP navodi da je taj zvaničnik kazao da nekoliko raketa iz arsenala palestinske ekstremističke organizacije Hamas nosi eksplozivna punjenja otprilike te težine, uključujući i raketu iranske proizvodnje rocket i još jednu koja je palestinske proizvodnje.

- Niko iz francuske vojne obaveštajne službe nije uperio prst u Izrael kao izvršioca udara - kazao je zvaničnik iz Pariza.

Francuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makronfoto: EPA Christophe Petit Tesson

Navodi se da je ovaj izveštaj usledio nakon što je Ministarstvo odbrane Kanade saopštilo da Izrael nije stajao iza eksplozije koja se u utorak uveče dogodila u bolnici u gradu Gazi.

Gaza, bolnica, bolnica u Gazi
foto: X/IDF

Hamas je optužio izraelski vazdušni udar za smrt stotina ljudi u toj eksploziji, dok je izraelska vojska za taj masakr optužila pogrešno ispaljenu raketu palestinske ekstremističke organizacije Islamski džihad, koji je negirao odgovornost.

Izrael, Gaza, Al Ahli bolnica, Al Ahli, bolnica
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Gardijan navodi da je francuski zvaničnik insistirao na anonimnosti, ali je naveo da je od predsednika Emanuela Makrona dobio dozvolu da učini transparentnim nalaze francuskih obaveštajaca.

- Procena je urađena na osnovu poverljivih podataka, satellitskih snimaka, obaveštajnih informacija razmenjenih sa drugim zemljama i javno dostupnim podacima - rekao je taj zvaničnik.

(Kurir.rs/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track