NOVA JEDINICA LOVI HAMASOVE KOMANDOSE: Nili su osnovale izraelske službe, cilj im je da niko iz elitne Nukba brigade NE OSTANE ŽIV
Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

zajednički centar za specijalne oeracije mosada i šin beta

NOVA JEDINICA LOVI HAMASOVE KOMANDOSE: Nili su osnovale izraelske službe, cilj im je da niko iz elitne Nukba brigade NE OSTANE ŽIV

Planeta -

Izraelske tajne službe Mosad i Šin Bet osnovale su novi centar za specijalne operacije čiji je cilj da pronađe i ubije sve pripadnike Nukba brigade, elitne jedinice komandosa Hamasa koji su predvodili masakre u kibucima 7. oktobra.

Tajms of Izrael prenosi informacije lokalnog sajta Vajnet njuz da je nova jedinica nazvana Nili po tajnoj jevrejskoj organizaciji koja se bavila špijuniranjem za vreme Prvog svetskog rata.

Nili je akronim od rečenice na hebrejskom iz Biblije koja može da se prevede kao "slava Izraela neće biti lažna".

Izrael, Izraelska vojska, patrola, Kibuc Beri
foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Navodi se da pripadnici Nili treba da eliminišu sve napadače iz Nukba brigade koji su učestvovali u iznenadnom upadu oko 2.500 palestinskih ekstremista iz Pojasa Gaze na jug Izraela pre više od dve nedelje i masovnim raketnim napadima, pri čemu je stradalo oko 1.400 Izraelaca, mahom civila.

Hamasovci su tada oteli najmanje 210 talaca i odveli ih u Pojas Gaze.

Izrael, Hamas, rat u Izraelu
foto: Printscreen/Twitter/OSINTdefender

Izraelske odbrambene snage (IDF), kako je zvanični naziv vojske te zemlje, već su objavile smrt nekoliko komandanata Nukba brigade u vazdušnim udarima na Pojas Gaze koji su počeli nakon napada Hamasa.

Među njima su Bilal al Kedra, koji je bio zadužen za Hamasov bataljon iz Kan Junisa i Ali Kadi, jedan od glavnih ljudi u Nukba brigadi.

Italijanski list Korijere dela sera piše da će u operacijama Nili glavnu ulogu imati Šin Bet, izraelska služba za unutrašnju bezbednost, a pomagaće joj Mosad, pogotovo kada je meta u inostranstvu ili je neophodno i uplitanje ove spoljne špijunske službe.

Navodi se da bi u akcije Nili mogli da se uključe i izraelski pomorski komandosi.

(Kurir.rs/Times of Israel/Corriere della Sera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track