U KOKPITU VLADALA TIŠINA, A TIK PRE UDARA ČULO SE NEŠTO JEZIVO: Danas umalo da se ponovi 2015! Tada je oboren avion sa 150 LJUDI
Foto: Printskrin / You Tube/BBC News Mundo

objavljen jezivi transkript

U KOKPITU VLADALA TIŠINA, A TIK PRE UDARA ČULO SE NEŠTO JEZIVO: Danas umalo da se ponovi 2015! Tada je oboren avion sa 150 LJUDI

Planeta -

Pilot, koji nije bio na dužnosti, a koji je sedeo u kokpitu aviona "Alaska Airlains" iza kapetana i kopilota, tereti se za pokušaj ubistva 83 osobe nakon što je u nedelju tokom večeri navodno pokušao da obori putnički avion, a ovo je podsetilo na tragediju iz 2015. godine.

Kako su naveli iz policije, reč je o muškarcu po imenu Džozef David Emerson (44), a avion je leteo iz Evereta u Vašingtonu do San Franciska, a u letelici se nalazilo 80 putnika.

Naime, ovaj slučaj podsetio je na strašnu tragediju koja je potresla ceo svet, a koja se dogodila 2015. godine.

Strašna tragedija koja se dogodila te 2015. godine ostavila je čitav svet u šoku.

Francuski tužilac rekao je tada na konferenciji za novinare da je kopilot aviona Džermanvingsa koji se srušio u martu 2015. godine u francuskim Alpima, pri čemu je poginulo 150 ljudi, namerno srušio avion.

Državljanin Nemačke koji je sam kontrolisao avion Erbas A320 pošto je kapetan izašao iz pilotske kabine odbio je da ponovo otvori vrata i pritisnuo dugme koje je avion uvelo u kobni zaron, rekao je tužilac Marseja Bris Robin na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

- Nameravao je da uništi avion - rekao je on.

Jezivi transkript poslednjih 30 minuta razgovora

Tužilac Marseja Bris Robin na konferenciji za novinare govorio je i o transkriptu poslednjih 30 minuta razgovora dvojice pilota, preneo je Rojters.

Prvih 20 minuta njihovog razgovora bio je prijateljski, zatim je kopilot preuzeo kontrolu nad avionom kada je pilot otišao da obavi nuždu, piše The Guardian. Kada je bio sam u kabini, kopilot je ubrzao spuštanje. Tužilac je to delo ocenio kao dobrovoljan. Čuju se brojne molbe pilota da ga pusti u kabinu. Kuca na vrata, ali odgovora nema. Do udarca se takođe može čuti i disanje kopilota.

Tužilac je otkrio i identitet kopilota. Reč je o Andreasu Lubicu (28). Rekao je da to ne može nazvati samoubistvom, ali da je to legitimno pitanje. On je rekao i da nema elemenata koji bi ukazivali da je reč o terorističkom aktu.

Lubic je normalno disao u trenutku udara, utvrdio je tužilac. Tokom 10-minutnog spuštanja nije ništa rekao.

- U kokpitu je vladala apsolutna tišina. Ništa, ni jednu reč u poslednjih 10 minuta - rekao je tužilac. Neposredno pre udara čuo se plač - rekao je on.

Direktor Germanvingsa Tomas Vinkelman rekao je da je "ovo zaista najgori događaj u istoriji kompanije".

Pilot je ostao zaključan van pilotske kabine

Jedan od dva pilota aviona Džermanvingsa ostao je bez pilotske kabine pre nego što se avion srušio, rekao je izvor blizak istrazi za AFP, preneo je Yahoo News.

Džermanvingsa, Avion, Alpi
foto: Printskrin / You Tube/BBC News Mundo

Snimak iz kokpita otkriva da je jedno od sedišta pomereno unazad i da su se vrata kokpita otvarala i zatvarala. Zatim se čuje kucanje, rekao je izvor i dodao da se nakon toga nije čuo razgovor do trenutka udesa. Nekoliko trenutaka pre izlaska na planinu može se čuti i alarm koji ukazuje na blizinu tla, navodi izvor.

Pilot nasilno ponovo ušao u kabinu

Njujork tajms je citirao višeg vojnog zvaničnika uključenog u istragu koji je rekao da podaci iz crne kutije ukazuju da je pilot nasilno ponovo ušao u kokpit.

- Čovek napolju lagano kuca na vrata, ali odgovora nema. Onda kuca jače i nema odgovora. Možete čuti kako pokušava da razvali vrata - rekao je za Njujork tajms visoki vojni zvaničnik.

Među poginulima i dve bebe i 16 tinejdžera

Nemačka aviokompanija Džermanvings saopštila je da su u avionu, koji se sa 144 putnika i šest članova posade srušio na jugu Francuske, bile i dve bebe.

Istovremeno, mediji su objavili da se u avionu nalazilo 16 tinejdžera i dve njihove nastavnice iz nemačke gimnazije, koji su se vraćali kući posle razmene đaka.

Predstavnici nemačke kompanije su održali konferenciju za novinare na aerodormu u Diseldorfu, gde je avion trebalo da sleti, na kojoj su zvanično potvrdili pad letelice i izjavili saučešće porodicama žrtava.

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja