"OPASNOST OD REGIONALNOG SUKOBA": Makron u Jerusalimu poručio da Francuska stoji rame uz rame s Izraelom, pa ide kod Palestinaca
Foto: EPA Christophe Ena Pool

PRVI CILJ OSLOBAĐANJE TALACA

"OPASNOST OD REGIONALNOG SUKOBA": Makron u Jerusalimu poručio da Francuska stoji rame uz rame s Izraelom, pa ide kod Palestinaca

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Jerusalimu da Izrael neće ostati usamljen u borbi protiv islamskih ekstremista, ali je upozorio na opasnost izbijanja regionalnog sukoba.

Makron je u razgovoru sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom rekao da Pariz stoji “rame uz rame” sa Izraelom i da bi prvi cilj trebalo da bude oslobađanje talaca iz Pojasa Gaze.

- Niste sami u ratu protiv terorizma. Naša je dužnost da se borimo protiv terorizma, bez širenja sukoba - izjavio je Makron, javlja Rojters.

Emanuel Makron i Isak Hercog
Emanuel Makron i Isak Hercogfoto: EPA Christophe Ena Pool

Makron je posle sastanka sa Hercogom kazao da je prvi cilj oslobađanje talaca.

- Hamas je izveo jedan od najvećih užasa u istoriji - ocenio je Makron koji se sastao i sa porodicama ljudi otetih u napadima Hamasa na jug Izraela 7.oktobra.

Emanuel Makron, Isak Hercog
foto: EPA Christophe Ena Pool

On je takođe upozorio da se saveznik Hamasa libanski Hezbolah i Iran, koji ga podržava, igraju vatrom, preneli su izraelski mediji.

- Teror koji je ovde počinjen je šok za čovečanstvo - rekao je predsednik Francuske.

Makron će danas posetiti i okupiranu Zapadnu obalu gde će se sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

(Kurir.rs/Fonet/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track