ŽESTOKA SVAĐA IZRAELSKOG DIPLOMATE I ŠEFA UN: Gutereš kritikovao bombardovanje Gaze
Foto: Printscreen YouTube

ŽESTOKA SVAĐA IZRAELSKOG DIPLOMATE I ŠEFA UN: Gutereš kritikovao bombardovanje Gaze

Planeta -

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen izjavio je danas da se neće sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom pošto je šef UN kritikovao izraelsko bombardovanje Gaze.

"Neću se sastati sa generalnim sekretarom UN. Posle masakra 7. oktobra, nema mesta za uravnotežen pristup. Hamas mora biti zbrisan sa lica planete!", Koen je to danas objavio na društvenim mrežama.

Šta je rekao šef UN?

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN u Njujorku, Gutereš je danas rekao da je "duboko zabrinut zbog jasnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojima smo svedoci u Gazi". "Zaštititi civile ne znači narediti više od milion ljudi da se evakuišu na jug, gde nema skloništa, hrane, vode, lekova ili goriva, a zatim nastaviti bombardovanje samog juga", rekao je Gutereš i dodao:

"Da budem jasan: nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava".

Gutereš je u istom govoru rekao da "žalbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa, a ovi stravični napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

Koen, koji je takođe bio prisutan u sali, odgovorio je Guterešu: "U kom svetu živite? To definitivno nije naš svet". Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan pozvao je Gutereša da "odmah podnese ostavku" posle njegovih izjava. Erdan je, pišući na društvenim mrežama, rekao da Gutereš "nije sposoban da vodi UN".

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track