"ODMAH MI STAVITE LISICE ILI ĆE BITI LOŠE" Isplivali novi detalji o pilotu koji je hteo da obori avion: Jeo "magične" pečurke?
Foto: Drustvene Mreže, Shutterstock

"ODMAH MI STAVITE LISICE ILI ĆE BITI LOŠE" Isplivali novi detalji o pilotu koji je hteo da obori avion: Jeo "magične" pečurke?

Planeta -

Pilot van dužnosti koji je pokušao da ugasi motore aviona tokom leta rekao je policiji nakon hapšenja da je prvi put uzeo psihodelične pečurke, kažu tužioci.

Džozef Emerson, pilot Aljaske erlajnsa, uhapšen je u Oregonu u nedelju uveče i optužen po 83 državne tačke za pokušaj ubistva i jednu tačku za dovođenje u opasnost aviona. Letačka posada je izvestila da je pokušao da ugasi motore na letu od države Vašington do Kalifornije dok se vozio na dodatnom sedištu u kokpitu.

Let je preusmeren u Portland, gde je 44-godišnjeg osumnjičenog privela policija. Nakon onoga što je posada opisala kao kratku borbu koja je trajala oko 30 sekundi, Emerson je napustio kokpit, saopštio je FBI.

U dokumentu se takođe navodi da je rekao policajcima da je mislio da sanja kada je povukao ručicu, i da je bio depresivan poslednjih šest meseci. Iz sudskog dokumenta nije jasno da li je Emerson bio pod uticajem psihodeličnih - ili magičnih - pečuraka kada je bio u avionu.

Ali agent FBI-a je u izjavi pod zakletvom napisao da je pilot razgovarao sa policijom o upotrebi psihodeličnih pečuraka i „rekao da mu je to prvi put da uzima pečurke“.

Pilot, Josep Emerson
foto: Shutterstock, Facebook

U dokumentima državnog suda se navodi da je Emerson uzeo "čarobne pečurke" oko 48 sati pre nesreće.

Upitan da li je Emerson uzeo pečurke neposredno pre leta, Kevin Sonof, iz kancelarije američkog tužioca za okrug Oregon, rekao je da je još uvek pod istragom.

Kapetan i prvi oficir rekli su policiji nakon što je avion sleteo da je Emerson rekao "nisam dobro" neposredno pre nego što je posegnuo da povuče ručke.

Emerson je mirno otišao do zadnjeg dela aviona nakon što mu je rečeno da napusti kokpit i navodno rekao stjuardesi: „Morate mi odmah staviti lisice ili će biti loše“. Druga stjuardesa ga je čula kako govori: „Sve sam zabrljao“ i „pokuša sam sve da ubijem“.

Prema izjavi pod zakletvom, on je pitao policiju da li može da se odrekne svog prava na advokata, rekavši im: „Priznajem šta sam uradio. Povukao sam obe ručke za isključivanje u nuždi jer sam mislio da sanjam i samo želim da se probudim".

Kurir.rs/Skaj njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track