KAKO JE HAMAS DVE GODINE SPREMAO NAPAD: Izbegavali kompjutere i mobilne, ni Izrael ni Amerika nisu znali šta se krije u tunelima
Foto: Dawoud Abo Alkas / Zuma Press / Profimedia

stare telefonske linije

KAKO JE HAMAS DVE GODINE SPREMAO NAPAD: Izbegavali kompjutere i mobilne, ni Izrael ni Amerika nisu znali šta se krije u tunelima

Planeta -

Mala grupa operativaca Hamasa planirala je iznenadne napade na Izrael komunicirajući tokom dve godine putem mreže telefona povezanih žicom, ugrađene u podzemne tunele u Pojasu Gaze.

Telefonske linije u tunelima su omogućile operativcima da međusobno komuniciraju tajno i nisu im mogli da im uđu u trag ni izraelski obaveštajci, navode dva izvora na koje se poziva CNN.

Tokom dve godine planiranja mala ćelija Hamasa koja je delovala u tunelima koristila je te telefonske linije da planira operaciju, ali ju je krila dok nije došlo vreme da se aktiviraju i pozovu stotine boraca da izvedu napade 7.oktobra.

Oni su izbegavali da koriste kompjutere i mobilne telefone kako ih ne bi otkrili izraelski ili američki obaveštajci.

Izrael, Hamas, rat u Izraelu
foto: Printscreen/Twitter/OSINTdefender

Hamas je krio da planira operaciju koristeći stare kontraobaveštajne metode i nastojao da ne koristi digitalne komunikacije kojima Izraelci mogu da uđu u trag.

SAD i Izrael napadi su u potpunosti iznenadili, a stotine ekstremista Hamasa ušle su na jug Izraela kroz probijenu graničnu ogradu i ubile najmanje 1.400 ljudi, najviše civila.

tunel, Hamas
foto: Printscreen X/notinafo

CNN je razgovarao sa dobro obaveštenim izvorima, ali nije video nikakve dokaze, niti su SAD i Izrael odgovorili na molbe da to komentarišu taj izveštaj.

tunel, Hamas
foto: Printscreen X/notinafo

Američka televizijska mreža je ranije javila da niz strateških upozorenja američkih i izraelskih obaveštajnih zvaničnika nije naveo lidere ni na jednoj strani da predvide događaje 7.oktobra.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track