"VODI SE SUKOB IZMEĐU NETANJAHUA I VOJNOG VRHA!" Pukovnik: Izraelska vojska je osramoćena ne zbog MOSADA, već zbog OVOG PROPUSTA
Foto: Kurir TV, Shutterstock, AP

rat na bliskom istoku

"VODI SE SUKOB IZMEĐU NETANJAHUA I VOJNOG VRHA!" Pukovnik: Izraelska vojska je osramoćena ne zbog MOSADA, već zbog OVOG PROPUSTA

Planeta -

Uprkos ulasku jednog dela kamiona sa humanitarnom pomoći u Pojas Gaze, humanitarne agencije nastavljaju da upozoravaju na katastrofalnu situaciju, pogotovo u bolnicama koje su prepune ranjenih.

Američki predsednik Džo Bajden je kazao da pomoć ne dolazi "dovoljno brzo", a šef Stejt departmenta Entoni Blinken predložio je "humanitarnu pauzu" u sukobu.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je juče, iz Tel Aviva da se međunarodna koalicija koja se bori protiv Islamske države proširi i na Hamas nakon napada na Izrael 7. oktobra.

Ovim povodom gost emisije Puls Srbije bio je pukovnik u penziji Milan Jolović.

Milan Jolović
foto: Kurir televizija

- Kad slušamo evropkse diplomate, vidimo da imaju dva aršina prema sukobima u Ukrajini i na bliskom istoku. S jedne strane osuđuju Ruse, a sa druge podržavaju nemilosrdno bombardovanje Gaze od strane Izraela. Mi smo svi najosetljiviji na decu. Tamo mnogo dece strada. Nemaju gde da ih zbrinu. Zapad uopšte nije osetljiv na to, već ima svoj cilj čijem ostvarenju teži. Imamo informaciju da je u samo poslednja 24 časa 700 civila poginulo u bombardovanju - rekao je Jolović.

Istakao je da nije neobično samo to što izraelske obaveštajne službe nisu znale da se priprema napad Hamasa, već i to da je njihova vojska u kasarni bila potpuno nespremna.

- Mi imamo sukob unutar izraelskih bezbednosnih snaga, imamo čak sukob između Netanjahua i vojnog vrha. Ja mogu da shvatim da obaveštajna služba u nekom trenutku zakaže. Ali ja ne mogu da shvatim da je vojska zakazala. Gledali smo kako nesretne vojnike u majcama hapse u njihovoj bazi u kasarni - kaže Jolović i dodaje:

01:51

VODI SE SUKOB IZMEĐU NETANJAHUA I VOJNOG VRHA! Pukovnik: Izraelska vojska je osramoćena, ne zbog MOSADA, već zbog OVOG PROPUSTA

- Da li je moguće da oni rade samo na osnovu obaveštajnih službi? Mi znamo da svaka kasarna ima svoju unutrašnju službu, a to je požarstvo, dežurstvo i straža koja je kod nas bila na snazi i pre rata i posle rata. To je jedini borbeni zadatak gde se dobija bojeva municija. Je li moguće da Izraelci kao jedna od najboljih armija sveta sada optužuju Mosad da su oni krivi štp su ih Hamasovci uhvatili na spavanju. Videli smo da je izraelska vojska bukvalno osramoćena.

Konstatovao je da su Netanjahu i izraelski vojni vrh u sukobu:

- Ovde se vodi bitka između Netanjahua i vojnog vrha. Veliki gubici izraelske vojske mogu dovesti u pitanje autorit Netanjahua koji je i inače poljuljan kod vojske. Sad se možda i on sam dvoumi. Zamislite kakva mržnja tamo vlada. Tamo je i dete spremno da makar kamen baci na izraelskog vojnika.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:01

IZRAEL JE DOBRO PROUČIO HAMAS! Iznenadili su ih, ali sada znaju njihovu taktiku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track