IZRAELCI POBESNELI ZBOG ERDOGANOVE IZJAVE: Rekao da su borci Hamasa OSLOBODIOCI, sada mu stigao OŠTAR ODGOVOR
Foto: EPA Necati Savas, Shutterstock

IZRAELCI POBESNELI ZBOG ERDOGANOVE IZJAVE: Rekao da su borci Hamasa OSLOBODIOCI, sada mu stigao OŠTAR ODGOVOR

Planeta -

Izrael je danas reagovao na tvrdnju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da palestinska militantna grupa Hamas "nije teroristička organizacija".

- Izrael svim srcem odbacuje oštre reči turskog predsednika o terorističkoj organizaciji Hamas - napisao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat na društvenim mrežama, dodajući:

- Čak ni pokušaj turskog predsednika da odbrani terorističku organizaciju i njegove huškačke reči neće promeniti strahote koje je video ceo svet.

Obraćajući se ranije grupi poslanika svoje stranke, Erdogan je rekao:

- Izrael može posmatrati Hamas kao terorističku organizaciju, zajedno sa Zapadom. Zapad vam mnogo duguje. Ali Turska vam ništa ne duguje. Hamas nije teroristička organizacija, to je oslobodilačka grupa, mudžahedini, koji brane svoje zemlje."

Pozvao je Izrael da "posluša pozive na mir" i rekao da "mora zaustaviti napade na Gazu".

On je dodao da je izraelska akcija u Gazi jedan od "najkrvavijih, najodvratnijih i najdivljih napada u istoriji”.

Erdogan je takođe saopštio da je otkazao planirano putovanje u Izrael, rekavši da je premijer Benjamin Netanjahu "zloupotrebio našu dobru volju".

Zamenik premijera Italije takođe je osudio Erdoganove reči, sugerišući da italijansko ministarstvo spoljnih poslova treba da pozove turskog ambasadora da mu uruči protestnu notu.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja