VAGNEROVAC OBIŠAO SOPSTVENI GROB I ODUŠEVIO SE: Greškom javljeno da je poginuo u Ukrajini, porodica dobila odštetu od 61.000 evra
Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

bivši robijaš se vratio u rusiju

VAGNEROVAC OBIŠAO SOPSTVENI GROB I ODUŠEVIO SE: Greškom javljeno da je poginuo u Ukrajini, porodica dobila odštetu od 61.000 evra

Planeta -

Bivši borac ruske privatne vojne kompanije "Vagner", koji je greškom proglašen poginulim u borbama u Ukrajini, posetio je sopstveni grob u Rusiji, a porodica je već primila novac za njegovu "smrt".

Sergej K. (44), bivši robijaš iz Burjatije, jedne od ruskih republika s etničkim manjinama koja se graniči s Mongolijom, bio je regrutovan u plaćeničke redove i ranjen je na prvoj liniji fronta u Ukrajini u aprilu, piše MK.ru, prenosi Indeks.

Navodi se da je "Vagner" regrutovao desetine hiljada bivših robijaša još dok ga je vodio pokojni šef Jevgenij Prigožin. On je igrao važnu ulogu u prikupljanju boraca za ruske operacije u Ukrajini, nudeći zatvorenicima blaže kazne i novčane podsticaje u zamenu za šest meseci služenja vojnog roka.

U decembru prošle godine Vladimir Osečkin, ruski aktivista za ljudska prava koji je intervjuirao bivše vagnerovce, rekao je za Njuzvik da je čak 30.000 zatvorenika regrutovano iz zatvora i postato u rat u Ukrajinu. Što se tiče ovog slučaja, MK.ru navodi da je Sergejeva porodica, dok je on bio na lečenju u bolnici, pogrešno obaveštena da je ubijen u ukrajinskoj Luganskoj oblasti.

Vagner
foto: Printscreen

Kući je donet kovčeg, a njegovoj porodici je predata smrtovnica. Sergejev advokat Andrej Kibirev tvrdi da bivši vagnerovac nije kontaktirao svoju rodbinu dok je bio u bolnici, objasnivši da nije želeo da ih uznemirava.

- U julu je pozvao jednu od svojih sestara, koja je pala u stanje šoka - kazao je Kibirev.

Sestra je navodno rekla Sergeju da su ga "pokopali" pre 40 dana. Njegovoj porodici je isplaćeno skoro 6 miliona rubalja (oko 61.000 evra) odštete za Sergejevu "smrt". Advokat je rekao da bivši vagnerovac "nastoji da situaciju tretira s humorom".

- Nedavno je posetio svoj grob, kaže da nije očekivao da će biti tako dobro sahranjen - dodao je Kibirev.

Navodi se da je 19. oktobra Sergejeva smrtovnica poništena je nakon što je Okružni sud u Republici Burjatiji razgovarao s njegovom porodicom i utvrdio da se njegovi otisci prstiju podudaraju s onima koji se nalaze u vladinoj bazi podataka.

(Kurir.rs/MK.ru/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja