"UMESTO PREDLOGA ZA MIR, BAJDEN DOVEO DVA RAZARAČA" Lalić: Ni EU, ni UN, ni SAD ne shvataju koliko je važno zaustaviti KRVOPROLIĆE
Foto: AP Evan Vucci

kurir tv

"UMESTO PREDLOGA ZA MIR, BAJDEN DOVEO DVA RAZARAČA" Lalić: Ni EU, ni UN, ni SAD ne shvataju koliko je važno zaustaviti KRVOPROLIĆE

Planeta -

Svi se slažu u jednom,a to je da je rat u Izraelu najkrvaviji konflikt još od Drugog svetskog rata, a najbogatiji čovek sveta Ilon Mask izjavio je da ćovečanstvo ide ka Trećem svetskom ratu zbog politike koju vode američke vlasti, koje guraju Rusiju i Iran ka stvaranju koalicije sa Kinom.

Da li je ovakav scenario moguć,zašto se saveznici plaše da bi izraelska vojska mogla upasti u zamku u Gazi,koje ozbiljno upozorenje Turska šalje i koji je njen stvarni cilj i čiji je rukopis sve vidljiviji u ovom konfliktu?

O tome je Snežana Petrović, urednica i voditeljka jutarnjeg programa Redakcija na Kurir TV razgovarala sa gostima u studiju, Vojislavom Lalićem, spoljnopolitičkim komentatorom i nekadašnjim dopisnikom Tanjuga iz Turske i prof. dr Radomirom Milašinovićem, jednim od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma i bivšeg dekana Fakulteta bezbednosti.

Radomir Milašinović
foto: Kurir TV

- Pošto sam se bavio timom, pisao sam čak i udžbenike za studente o teorijama konflikata. U toj knjizi ima obrađenih 200 teorija konflikata, , ali ovaj konflikt je specifičan po mnogo čemu. Dakle, ni u jednoj teoriji ne postoji da konflikt nema svoj uzrok, svoje manifestacije i svoje posledice. Ali ja se ne mogu nikako oteti utisku da je to naprosto izrežirana stvar. Ovo su složeni problemi, složeni su problemi zbog interesa mnogih na tom području, ne samo onih koji tamo žive i koji imaju krvavu istoriju, nego i onih koji su došli na taj prostor da daju zadatke drugima - smatra Milašinović.

01:17

NE MOGU SE OTETI UTISKU DA JE OVAJ SUKOB IZREŽIRAN! Milašinović: Izrael i Hamas imaju krvavu istoriju

Njegov sagovornik se posebno osvrnuo na ulogu trećih zemalaj, poput Turske i njenog predsednika Ergogana.

- Ovde je krucijalan decenijama nerešeni palestinski problem. Kao što je poznato, doneta je odluka na Ujedinjenim nacijama da se stvore dve države, odnosno palestinska država sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Međutim, ta odluka ni danas nije sprovedena. I pitanje je kada će biti sprovedena i to je sad problem - rekao je Lalić.

Vojislav Lalić
foto: Kurir TV

Skrenuo je pažnju na ulogu međunarodne zajednice u nespretnom rešavanju ovog sukoba.

01:55

UMESTO PREDLOGA ZA MIR, BAJDEN DOVEO DVA RAZARAČA Lalić: Ni EU, ni UN, ni SAD ne shvataju koliko je važno zaustaviti KRVOPROLIĆE

- U ovoj situaciji meni se čini da u međunarodnoj zajednici ne shvataju još uvek, a kad kažem to mislim na Ujedinjene nacije i na Evropsku uniju, ne shvataju da u ovom trenutku najvažnije je da se zaustavi ovo krvoproliće. Upravo Erdogan oštro kritikuje i Ujedinjene nacije, i Evropu, kritikuje i Bajdena koji nije ništa uradio da zapravo zaustavi krvoproliće, nego je došao praktično u pratnji dva razarača aviona. Pa je Erdogan se pravom pitao šta će ti razarači u Istočnom Mediteranu - dodao je Lalić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:53

SVOJIM OČIMA SVEDOČIO SAM NAJUŽASNIJIM PRIZORIMA Srpski konzul u Izraelu: Video sam osušene lokve krvi na dečjim krevecima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track