POŽAR U RUDNIKU U KAZAHSTANU: Najmanje 32 rudara poginula, nejasna sudbina još 14
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

POŽAR U RUDNIKU U KAZAHSTANU: Najmanje 32 rudara poginula, nejasna sudbina još 14

Planeta -

Najmanje 32 rudara su poginula, nejasna je sudbina 14 posle požara u rudniku koji vodi francuska kompanija "Arselor Mital" (Arcelor Mittal) u Kazahstanu, javile su vlasti novi bilans nesreće. Pretnodni bilans nastradalih bio je 21.

"U 16 sati po lokalnom vremenu (12.00 po srednjeevropskom) tela 32 osobe su nađena u rudniku Kostenko i nastavlja se potraga za još 14 rudara", objavilo je Ministarstvo za vanredne situacije. Regionalne vlasti javile su sinoć da je izbio požar u rudniku Kostenko, nedaleko od grada Karaganda.

Flijala kompanije "Arselor Mital", svetskog giganta za proizvodnju i trgovanje čelikom, ranije je javila da su u vreme požara u rudniku bila 252 rudara, a da je 208 izašlo.

Ovo je najteža nesreća u rudniku u Kazahstanu od 2006. godine kada je 41 rudar izgubio život takođe u rudniku "Arselor Mitala", i druga smrtonosna nesreća u nekom rudniku te firme u poslednja dva meseca, posle pogibije pet rudara sredinom avgusta u toj oblasti.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomat Tokajev naredio je danas da se prekine investiciona saradnja sa "Arselor Mitalom".

"Vlada je dobila naređenje da prekine saradnju vezanu za investicije sa Arselor Mital Temiratuom", naveo je šef države u saopštenju odmah posle objave o nesreći.

Kazahstanska vlada je ubrzo saopštila preko Telegrama da su u toku radnje za povraćaj kontrole nad firmom u ime Republike Kazahstan, kao i da ne pregovara sa drugim stranim investitorima.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track